Saturday, January 30, 2010

we are moving


assalamualaikum..
juz a quick update..
we r muvin; muving to next block je..
tp lg penat sbb angkat brg sendiri x guna lori..
sib baik ader troli ofis hehe..
tp esok akan lg penat sbb kena angkat meja berat & sofa berat..
& kami angkat sendiri tanpa bantuan org. hebat ;p

yg x bestnya.. lantai umah baru sgt hodoh.pengakuan ikhlas*harap tuan rumah x baca* haha..
tatau kenape..penat tonyohh.. xkuar jugak hitam2 dan tak berkilat.padahal lantai sama jenis ngan umah skrg.waaaaa.. maluu nnt kalo ada org dtg umah. tgk lantai hodoh.nanti owg igt sy yg x reti jaga lantai.hehe..;p

ok lah.. esok kna bgn awal lg utk teruskan perjuangan.
& ptg kami akan pindah..tatta umah lama :(

Wednesday, January 27, 2010

Gaji Lambat

Salam.
Saya berada di atas bukit sekarang.;p saya berada di tm baling utk pmw lagi.
Smlm saya sempat berada di Rumahku Syurgaku lepas abih miting kat alor star.hehe.saya balik perlis lagi.
pagi smlm sy bergegas ke A.star utk kejar miting kol 3.
macam biasa tumpang staff -anuar.hihi & kami makan di kedai Berkat dekat2 dgn tm sg petani.sbb die kempunan sup kat situ & saya makan nasi campur & sup.banyak gile sampai tak larat jalan.sup die sedap gile..

Cerita gaji lambat. gaji lambat telah membuatkan kami huru hara.haha.kalau igt balik sgt kelakar.gaji dijanjikan 26hb. biasanya kalo gaji 26hb .,25hb kol 6-7 ptg tu dh masuk dah.tp smlm sesuatu yg aneh berlaku.seperti yg sedia maklum.,kami adalah sgt miskin bulan ini.& wang kami dh cukup2 utk smpi 26hb.hahaha..pastu kelmarin mmg dh kritikal tinggal rm10 je.lpas ofis hour terus bergegas p bank dgn harapan ada duit.skali amikkkk cimb ku RM 14.12...aiyaya..fidaus plak check maybank die..sama gakkk...oh tidak..kami pulang dgn kesedihan.

mlm tu sy tpaksa masak utk mendapatkan sesuap nasi .fidaus plak time2 ni la kempunan ayam kfc la;roti canai la..ya Allah kesiannya aku tgk die.suh kuar duit simpanan tanak.prinsip tetap prinsip.. die mmg sgt patuh pada prinsip hidup die.salah satunya ialah tidak boleh sentuh duit simpanan w'pun dh miskin gila.haha.kalo sy dh miskin cmni.,dh lama ku kuarkan duit tu.tp kalo ikotkan mmg xboleh kuar pon.,sbb skali kite cuba2 kuar.,nnt kang abih asyik nk kuarkan..simpanan x berkembang;tp mengecut..hehe

malam itu setiap 2 jam sy check cimbclicks.mmg takderrr..kalaulah esoknye tader jugak macam mane.saya nk p a.star..,pastu nk p baling lg.,nk guna duit ape.ade rm 10 je..mlm itu kami tidur dlm keadaan sedih & susah hati..kesian.esok sy bgn;lpas siap2 sume..kol 7 sy buka cimbclicks dgn perasaan berdebar.fuhh fuhh...alhamdulillah gaji dh masuk.Amin.sy btau fidaus dgn gembira hati.maka fidaus pon hantar sy ke komuter sbb sy nk jumpa anuar kat komuter rawang.sy tinggalkan fidaus sehelai sepinggan tanpa sen.sbb gaji dh masuk.die pon lpas antar sy trus g bank.tiba-tiba..ting tong!(sms berbunyi) "gaji kite x masuk pon :( "..biarr betikkkk..mcm mane ni..sy pon bg cadangan amik duit tabung .,mungkin turn die belum sampai lg...

bile jumpa anuar; die kecohh .."gaji x msk lg..sy check kol 7.sy tinggal bini sy dgn rm130 ja.dh la tatau bila blk.anak sy nk beli baju pengakap.esok dia ada koko.,dia kena pakai baju tu.kalo baju tu mahal macam mana.." waaaaa kesiannn sy dgr.

kol 9-fidaus msg lg.kwn die bitau tm antar memo..kelewatan gaji..sedihnya.tp nape saya punya dh ada.

kol 12- fidaus msg.."lawak2..abg jual surat khabar lama dapat rm11..haha" <--sy bantai gelak dgn anuar dlm keta..kami duk pelik.,banyak betul die dpt sampai rm11..masa ni sy bayang fidaus angkut surat khabar lama kat umah kami tu yg dh sama tinggi ngan die..cian betul.betapa gigihnya die mencari sen.masa ni la baru sy terasa betapa pentingnya seringgit tu.kalo time byk duit tu..sy x penah perasan kalo duit hilang rm50 pon.tp skrg hilang 50 sen pon boleh perasan.skrg rasa lebih insaf.nge3..

itu saje kot citenye. lewat mlm smlm sy baca email memo tu.upenye mmg cimb masuk ke cimb je..ada masalah teknikal utk masuk ke bank lain.tu sbb sy dpt gaji dulu sbb saya cimb.mlm ni kol 10++ fidaus check duit dh ada.alhamdulillah.bulan 2 tak jadi macam ni kot sbb gaji 11hb.claim pon 11hb. tp bulan 3?? selamat menunggu lg.

ok sy nk p makan dgn mereka.kerja2 kami akan bermula jam 1130 mlm ini.

assalamualaikum

Sunday, January 24, 2010

"The Sweetest Smile Contest"

Assalamualaikum..

Buat ke-2 kalinya dalam sejarah sy menulis blog & ke dua2 nya dlm minggu ini-->saya join contest.
Tapi yg ni tarikh luputnya adalah esok.so sy masih sempat kot berbanding contest kunci aritu yg saya terlambat sejam.haha.
saya tak brapa sure contest mcm ni elok ke x.,tp bg saya tak per kot .,,sbb xder niat nk jd model pon..hehe..hanya suka2 & mengeratkan silaturrahim sesama penulis blog...hehe x psl2.. ok..baik kite teruskan dgn contest ini.

TERMA & SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :


1. Terbuka kepada SEMUA BLOGGER -ok saya adalah layak sbb saya ada blog

2. Copy Stiky Mode kat atas ni, pastu letakkan kat SIDE BAR korang berserta link (kalau x de link automatik tidak akan dilayan)- DONE

3. Jadi FOLLOWER kepada kedua-dua blog kat bawah ni ekk - DONE

http://delisyaoutlet.blogspot.com/
http://nardpunyeciter.blogspot.com/

4. Add semua blog kat atas dalam blog list korang - DONE

5. Copy jugak banner kat bawah ni kat SIDE BAR korang gak ye.. - DONE





(copy banner ni skali ek)

6. Uploadkan sekeping atau 2 gambar anda yg bertudung/menutup aurat. Tak kisah samada memakai selendang/tudung yang dibeli di Delisya's Collection @ tidak. Apa yang penting anda mesti senyum semanis-manisnya okeh! Tak kisah lah senyum tu nampak gigi ke tak ke...yang pasti anda tersenyum. Senyuman anda yang paling menawan pasti akan terpilih ..hehe..
- maka yg ini saya nak upload 2 gambar yg saya senyum. harapnya cukup manis macam epal..hihihi


ini adalah gamba yg korang tgk kat tepi ni..profile photo.dh senyum habiss ni

yg ni plak gamba senyum tgh panas terik.nenene

7. Nyatakan pendapat anda tentang blog Delisya's Collection..
- Ok Delisya's Collection jual mcm2 scarf tp lebih kepada pashmina & shawl yg bagi saya sgt cute & menarik(bukan nk puji tapi betull lah) & lebih menariknya die pon tunjuk cara2 nk pakai shawl die tu. satu cara terbaik utk org2 yg tingin nak pakai tp tak reti pakai. w'pun saya x pakai pashmina kat kepala., saya mmg suka pakai pashmina buat selimut dlm ofis.tu sebab sy suka dtg blog ni utk tgk2 pashmina cute ni.itu saje kot.

a) Tidak perlu elaborate panjang lebar, hanya gambar sahaja pun dah mencukupi hehehe ;p tapi kalau nak juga elaborate, i don't mind :)

b) Tinggalkan komen anda di sini dengan link entry blog anda.-DONE

c) Pemenang akan dipilih oleh juri-juri yang bukan ahli blogger...(takde istilah berat sebelah ek )

d) 2 hadiah utama & 3 hadiah saguhati

e) Tarikh akhir penyertaan :- 25 Januari 2010

HADIAH : Boleh tgk sendiri kat blog Puan punya contest.

Saturday, January 23, 2010

Contest oh Contest

Assalamualaikum...

Selamat Hari Sabtu..
Tgh hari sabtu ni pon sepat duk tulis blog. mmg la tgh tunggu ayam beku cair..baru kuar dr peti..nk masak ape pon tatau...

sekarang sy tgh seronok nk join contest..
semalam sy jumpa banyak contest kat blog2..
tu yg ter masuk contest Oh Kunci..tapi dh habis tarikh luput :( sedih..
haha igt sempat..
dah ada pemenang pon..best sajak die..kalo sy sempat masuk pon xder harapan nk menang..haha..
cuba klik sini utk baca sajak pemenang
begitu puitis..hehe..

sbenanya ada lg beberapa contest sy nk p cuba nasib...Antaranya:-

Contest Kira LOVE End Jan,29
Kedai Chomel Giveway End Jan,31
Contest Jom Buat Dialog Lucu End Jan,31
SNAP VIA MIRROR CONTEST End Feb,8
My Laptop Contest End Feb,12

Wahh banyaknye tingin nk masuk..mcm la sempat..Jom masuk sebelum habis tarikh luput,..hehehe..

ok lah nak pegi masak dulu..

assalamualaikum

Friday, January 22, 2010

Contest Oh Kunci! by Arieza

Oh Kunci,
Diukir penuh seni,
Ada gigi,
Tapi tak boleh menggigit,
Namun kamu mampu meleraikan,

Oh Kunci,
Ada apa dengan kamu,
Menara Eiffel,
Tembok Besar Cina,
Bebola Bandung,
Ahh! Semuanya berdamping dengan kamu

Oh Kunci,
Kamu adalah wira,
Aku perlukan kamu,
Kami semua perlukan kamu.

Jom Join Contest Oh Kunci! by Arieza!

Thursday, January 21, 2010

streamyx NETBOOK STAFFPACK


pagi semalam saya pegi meeting @ Bukit mahkamah, ader promotion streamyx.
lpas meeting semua duk bising2 pasal pakej ni..
mmg menarik.
staff tm.
langgan streamyx. contract 3 thn.
tambah 10inggit setiap bulan selama 3 thn .lpas tu bayar mcm biasa.
dapat netbook.
notebook yg kecik halus cumil tu.
mmg la processor atom tapi ok la tu sape nak bagi notebook harga rm360.
harga sebenar rm 1300.
kalo tanak pon bley langgan je streamyx lpas tu balik jual netbook kat adik dgn harga rm700 ke.still untung.kikiki..
tunggu ape lg staff2 tm.p la langgan streamyx skrg.
katanya 3 hari je.tp smlm saya tnya promoter tu.,die ckp sepanjang thn ada cuma booth die buka 3hari.
kecoh kat org kan.. saya tak melanggan pon lg. duk pikir2 ni.
kalo betul sepanjang thn ade chance la nk p beli.
kalo 3hari je.tak dapat la.duit dh tinggal rm80.x sabarnya nk tunggu hari selasa.haha


p/s: sy tgh takot duk sowang2 kat umah ni.fidaus pegi main bola.bkn takot ape cuma cite kat tv sume bengong2 & menakutkan.smpai tatau nk tekan channel ape.last2 kutekan channel 812.LIV vs TOT ..amikkk..tak psl2 tgk bola.

Wednesday, January 20, 2010

Kupercaya Ada Cinta

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

*
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti

Korus
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

Ada hikmah yang pasti..
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi


p/s; lately asyik nyanyi lagu ni jer...hik3...tgh mandi nyanyi;tgh masak nyanyi;tgh kije nyanyi(pelan-pelan je ;p);tgh naik moto pon nyanyi..tp asyik ulang 3 baris ni je..
" Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti..
Pandang-pandang alam ini"

tu saje yg kutahu..harini br nk hafal lirik..kikiki...

p/s/s; sbenanyee takder idea nk update blog..tgh wat essay...haha

Sunday, January 17, 2010

Tak Mahu Hipokrit, Akhirnya Bertambah Dosa

Assalamualaikum...

Artikel berguna kat bawah ni saya copy paste dari inbox saya.from tengku azri yg selalu hantar tazkirah kat kami .terima kasih.mmg sgt berguna utk kami semua yg selalu leka.
Baca tau! walaupon ia agak panjang..hehehe...

Oleh Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/


SOALAN

Untuk pengetahuan ustaz,ibu saya telah menyuruh saya memakai tudung ketika saya berumur 13 tahun lagi. Saya hanya menurut katanya kerana bimbang dimarahi. Walaupun begitu, sekarang saya tidak lekat memakai tudung. Ini diketahui oleh ibu saya, dia hanya mampu membebel dan berkata, adik nak buat dosa, adik tanggung la sendiri, ibu dah buat apa yang patut.Sekarang saya sudah bekerja dan hanya memakai tudung di tempat kerja sahaja kerana di tempat saya, tindakan undang-undang akan dikenakan sekiranya pekerja tidak memakai tudung. Saya tahu hukum tidak menutup aurat, tetapi buat waktu sekarang, hati saya tidak terbuka lagi untuk terus menutup aurat (rambut dan leher).Cara pemakaian saya tidak seperti rakan-rakan saya yang menutup aurat. Mereka bertudung tetapi pemakaian mereka tidak melambangkan imej mereka. Baju, seluar ketat yang menampakkan susuk tubuh.Bagi yang memakai baju kurung, ada yang dari kain yang nipis dan jarang. Bagi yang berbaju kebaya, ianya terlalu ketat, berkain belah sehingga menampakkan betis dan jarang. Ada yang tidak memakai seluar tetapi memakai skirt panjang. Walaupun begitu, ianya ketat dan menampakkan garis pakaian dalam yang dipakainya.Tudung yang dipakai pula tidak menutupi dada. Lelaki-lelaki yang memandang tidak berkelip melihat mereka. Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung. Tidak menunaikan solat, panjang tangan, mengumpat, melayan lelaki yang bukan muhrim, pengotor dan pelbagai karenah lagi. Walaupun saya tidak memakai tudung, saya menjaga solat, pemakaian dan tingkah laku saya.Kawan-kawan saya ini ada menyuruh saya supaya terus memakai tudung tetapi saya tidak mahu menjadi hipokrit. Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh. Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang.Semoga ALLAH membuka hati saya untuk terus memakai tudung. Amiin...- Diera -

JAWAPAN

Ada beberapa perkara yang saudari utarakan dalam soalan dan ingin saya berikan respon ringkas. Iaitu :-

1) Isu tidak mahu bertudung ( menutup aurat) tanpa ikhlas kerana tidak mahu hipokrit serta tidak mahu berubah kerana disuruh.Sebenarnya isu ini telah agak banyak saya sentuh di dalam artikel-artikel yang lalu seperti berikut :-
Aurat wanita apa sudah jadi?
Bertudung Sambil Hina Hukum

Kembali kepada persoalan saudari, dari bait-bait ayat saudari, kelihatan saudari begitu benci dan terganggu serta terkesan dengan keburukan akhlak dan cara tutupan aurat rakan sekerja yang lain yang dikatakan memakai tudung tetapi ketat dan sebagainya. Sehingga saudari merasa mereka semua hipokrit, buruk perangai, pengotor dan sebagainya, walau bertudung.Sebelum itu, saya perlu ingatkan saudari dikira bertuah kerana mendapat kerja di sebuah syarikat yang begitu perihatin dalam masalah agama sehingga mewajibkan kakitangan mereka untuk menutup aurat.Satu perkara mesti jelas juga, semua wanita yang bertudung tetapi berbaju ketat, skirt panjang terbelah, berbaju kebaya sempit dan sebagainya, semua mereka berada di satu level pada pandangan Islam. Iaitu SEMUA SEDANG MELAKUKAN DOSA DAN SEMUA TIDAK MENUTUP AURAT.Justeru, adalah SALAH bagi saudari menganggap ‘rakan sekerja itu' SEBAGAI MENUTUP AURAT TETAPI BURUK AKHLAK DAN BEROSA. Sebabnya, mereka juga TIDAK MENUTUP AURAT.Malah jika mereka benar-benar menutup aurat sekalipun, adalah SALAH untuk merujuk kepada mereka dalam menetap pendirian sama ada saudari perlu sudah sampai masa untuk menutup aurat atau tidak.Ingatlah bahawa yang diwajibkan oleh Allah bukanlah hanya bertudung kepala dan menutup leher, tetapi menutup seluruh bahagian aurat tubuh sebagaimana yang telah saya terangkan di dalam artikel ‘Aurat Wanita Apa Sudah Jadi'Selain itu, adalah salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan uuntuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.Jelas dari hadis Nabi s.a.w, dalam hal agama dan kepatuhannya, kita mesti sentiasa melihat mereka yang lebih dari kita, agar kita terus berusahaManakala dalam hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam untuk melihat mereka yang kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu untuk bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak.Sabda Nabi :-خَصْلَتَانِ من كَانَتَا فيه كَتَبَهُ الله شَاكِرًا صَابِرًا وَمَنْ لم تَكُونَا فيه لم يَكْتُبْهُ الله شَاكِرًا ولا صَابِرًا من نَظَرَ في دِينِهِ إلى من هو فَوْقَهُ فَاقْتَدَى بِهِ ونظر في دُنْيَاهُ إلى من هو دُونَهُ فَحَمِدَ اللَّهَ على ما فَضَّلَهُ بِهِ عليه ..Ertinya : Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya .. ( Riwayat At-Tirmidzi, 4/665 ; Hadis Sohih menurut Tirmidzi dan Albani)

3) WALAUPUN TIDAK MEMAKAI TUDUNG (MENUTUP AURAT) TETAPI MASIH JAGA SOLAT DAN MAMPU MENJAGA TINGKAH LAKU.Tahniah atas kemampuan saudari untuk terus menjaga solat dan menjaga tingkah laku, namun solat yang hakiki dan ikhlas akan menghasilkan seorang yang gerun melakukan dosa, serta akan mendorong sesoerang untuk tanpa lengah menunaikan tanggungjawab yang diarahkan Allah.Namun apabila saudari terus redha dalam pembukaan aurat sedangkan saudari menunaikan solat, ia bermakna solat saudari juga bermasalah. Tapi jangan pula mengatakan, "kalau begitu saya tak mahu solat kerana tak mahu hipokrit", ia telah kita bincang di atas tadi.Juga, buktikan kepada diri bahawa jagaan solat saudari adalah benar-benar sebuah ketaatan dan bukan hanya kosong tanpa isi. Tanda awal ia adalah benar-benar sebuah solat adalah saudari akan terbuka hati dengan cepat untuk menutup aurat tanpa terkesan dek buruk perangai orang sekitar yang kononnya menutup aurat tetapi buruk.Justeru, saya menasihatkan saudari agar segera keluar dari jenis individu yang saudari sendiri benci (bertudung atau tutup aurat tapi tak solat, mengumpat dsbgnya). Saudari membenci perangai mereka tetapi dari sudut pandangan agama, saudari sebenanrya adalah sebahagian dari mereka kerana :Mereka yang menutup aurat dan buruk perangai adalah sama darjatnya dengan mereka yang solat tapi tidak menutup aurat.Kedua-duanya tidak bertanggungjawab terhadap Allah dan sedang melakukan dosa.Malah saudari juga patut bersyukur mendapat ibu yang prihatin soal kewajiban agama, terlalu ramai ibu di zaman ini yang hanyut dan lebih suka anak perempuan mereka mengikuti gaya yang disukai syaitan iaitu seksi.Lalu apabila ibu menyuruh, Allah juga mengarahkan, maka saudari bukan sahaja berdosa kerana aurat saudari yang terbuka, malah juga berdosa kerana tidak mematuhi suruhan dan harapan ibu, selain berdosa melanggar arahan Allah.Bukankah mentaati ibu dalam hal yang tidak membawa dosa adalah WAJIB?. Dan jatuh derhaka bagi seorang anak yang mengguris perasaan ibu, khususnya dalam hal nasihat ibu untuk kita mentaati arahan Allah swt.

4) BUKAN SEKARANG MASA UNTUK BERUBAH.?Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin beurbah. Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.Kebaikan dan pelaksanaan tanggungjawab jangan sesekali ditangguhkan, kelak tidak kempunan di hadapan Allah.Moga Allah membantu saudari untuk segera berubah dan terbuka untuk menerima jawapan ini.

Nota kaki dari saya:

1. balik kg baru ni, mak sy btau..1 of my sedare jauh sket yg br kawen dtg umah.die ckp cmni: "enon skrg jd muslimah eh.,sy xmau bini sy jd cmtu.sy nk bini sy pakai ketat2.." ...subhanallah ade ke ckp cmtu.

2.dulu masa sy br kawen ..1 of my bestfren blk kg btau mak die.."mak.,enon dh berubah.die jd arqam.tamau jd mcm dia..tlg la jgn bg jumpa suami yg suh pakai camtu..tamau"-ya ampun kwn ku ini..bila masa plak aku jd arqam.baju je pakai baju labuh sikit .,dh ckp cmtu.sedih. tp skrg kwn sy dh bjumpa dgn seorang lelaki yg nak die pakai tudung dan pakai baju elok2 sikit.hehe.die pon mcm dgr ckp lelaki itu.kih3...

3.saya x berubah sbb suami suruh.saya berubah sedikit sbb saya sedar diri.& sangat banyak lg yg kami perlu berubah dlm hidup...takot sgt bile memikirkan ttg diri sendiri yg sebenarnya jauh lg & masih terkapai2 ni.

nota kaki dr tg azri:

Aku tidak mengharapkan perubahan sekelip mata dari pembaca artikel ini. Namun, aku juga amat risau, takut kematian datang menjemputnya sekelip mata dalam keadaannya yang belum berubah...Bagi yang bukan berkenaan, bolehlah sampaikan kpd people around them yg berkenaan.

Ya Allah.. takutnyaa...Tolonglah kami Ya Allah.. :(

Saturday, January 16, 2010

KFC 24-hours Sg Petani

cuba teka saya kat mana plak..
betol...kat kfc 24-hours sg petani... dh tentu baca tajuk dulu sblm baca isi...
tau tak hari ni saya apa.
saya sungguh penat. saya melalui perjalanan yg kurang penat dari semalam.
semalam dari kulim saya naik bas lompat untuk balik kangar.

1. saya naik bas dari kulim pegi sg petani.perjalanan adalah 2jam ok.sbb die benti2..2. sy naik plak dr sg petani ke alor setar.1jam lebih ok.sebab benti2 jugak.dalam ni sy jumpa seorang perempuan yg sy rasa tak berapa betul.tapi die suka bercakap.die tak gila atau down sindrom tapi die mungkin seorang yg betul bendul & fizikalnya nampak sedikit pelik.die byk ckp.saya layan je.tetibe die tanya saya..itu beg ke patung? saya cakap la "beg..:) " die pon gelakkk...gelak3...sambil tutup mulut.lpas gelak die ckp.."bukan nk cakap la...orang dah besaq..tapi awat pakai beg budak2..tak sesuai...mintak maap bukan nak perli..tapi mmg betoiii..dah besaq pakai beg budak" die pon sambung gelak...hahaha...saya pon apa lagi..gelak bersama...gelakkan diri sendiri..saper suh pakai beg rabbit kale pink.. =)) 3.saya naik bas dr a.star ke kangar.akhirnya kol 5 sampai gak ke rumahku syurgaku.,

pagi ni sy bgn..lepak2 kat umah.mak saya masak...seronok..pastu lpas lunch terus keluar sebab kena naik bas lompat2 lagi pegi sg petani...1. saya naik bas 3.30pm...2.saya naik bas kol 5 dari a.star ke sg petani...dan dijangka sampai sp kol 6++..maka saya dlm bas masih berfikir..nak duk hotel ke tak payah..sbb saya keje mlm ni kol 11 dan lpas kije dieorg nak balik kl trus..saya nk ikot dieorg.dieorg=en yusma & en abe...dieorg nk bertolak dr kl kol 5 ptg..kol 11 sampai sp.wat kije sampai kol 3 atau 4 atau 5 atau 6 tatau lg.pastu balik kl.gigih dan gagahnya dieorg.fidaus smlm cakap xyah sewa hotel.die kutuk saya.org x penah hidup susah.nak senang ajer..lepak je mane2..xkan nk byr rm110 lg utk duduk 3-4 jam.sobbs..saya pon rasa bersalah.tiba2 tadi masa dlm bas fidaus sms.cakap duduk je hotel.nnt kang penat bla3..wah dia nampaknya prihatin plak.saya pon cakap takpe la..nnt pikir bila dah sampai sp.saya xleh bayang lg keadaan sp.saya x pnah dtg sini.walaupon sy org perlis..haha
ok xpe lah.

seperti dijangkakan.bila sampai bus station sy berjalan ikot kaki sendiri.menuju ke mana2 yg sy suka..tiba2 sy jumpa nasi kandar pelita.,saya lepak situ makan roti canai sampai kol 7..lepas tu saya nampak sp plaza.saya pegi sana.sy nampak bangunan tu ok tp dlm die hodoh takder ape2.saya pon tanya mana surau.org tu cakap tgkt 4.saya naik tangga.ok.,saya bawak beg pac besar tau.ada laptop dan baju2.saya selalu ditegur. "beg besar beg besar"..mcm la sy sorang galas beg besar. ok ..pastu saya g surau.tau ke jln nk ke surau tu gelap.mungkin sbb kol 7.takder org lak tu..sy jln2 memberanikan diri.sy masuk surau ..sib baik ade lampu.pastu sy duduk je tunggu maghrib.bile masuk waktu saya pon solat jamak.pastu saya baca quran kecik.

pastu kol 8 keluar dr surau.sy jln2 sambil berzikir.sbb saya takot.hehhehe....poyo lak.tu pon nak bagitau;p ok lah sy jln2 pastu sy nampak kfc 24-hour..sbenanya mmg dh nampak dr tadi...sy pon dtg sini.dh bli x meal.tapi x makan sbb kenyang lg.hahaha..saya nak main internet je sbb sy tahu kfc 24-hour ada wifi.

ok lah itu saja.saya nk pegi main fesbuk sementara menunggu dieorg dtg amik kol 11...lg 2jam.sempat bercucuk tanam dulu.

assalamualaikum.

Thursday, January 14, 2010

Seri Malaysia, Kulim

pagi td saya di kl..bfast ngan fidaus ngan latiff ibrahim. salah.breakfast ngan fidaus kat cafe latiff ibrahim.makan nasi goreng pedas tapi sedap.hari2 nasi goreng pedas.
sekarang saya di kulim..duk hotel seri malaysia je.paling murah.org xder duit.[duit tinggal 400++ ni nak tunggu sampai 26jan..wakaka.gaji bulan 12 = 16hb...begitu awal.ini jadinya bila {perbelanjaan=pendapatan -simpanan}.tp formula ni tetap yg terbaik.pandai2 la nk menguruskan wang lebihan simpanan itu untuk belanja harian.ok x pasal2 citer pasal duit lagi.]
tadi sy sampai kulim kol 2+ pegi makan dkat area sini.lauk sume dah hampir habis.tinggal saki baki.ada laa gulai kepala ikan seketul.saya pon amik.sedap yg amat.rasa nak lagi tapi ada seketul je.sedihnya...

malam ni saya ada keja kat exchange kulim. &sabtu malam di sg petani.tapi esok free.nak balik perlis!! kebetulan ada org call tadi nak suh hantar cable ke kangar.maka sy balik perlis ada la jugak hasil.pergi perlis utk hantar cable.boleh..?..boleh saje..

kalau tgk jadual saya buat semalam.mulai hari ini sampai ujung bulan 3 setiap minggu sy dh schedule utk kerja2 di utara.gagahnya saya kalau sy dpt pegi semua.memang gagah tapi tak mungkin saya rajin.lebih2 kena mengharungi perjalanan yg membosankan.walaupun tak bawak kereta sendiri.wakaka.

tak habis2 cerita pasal kerja kan? dahtu nak citer pasal apa..dah itu je citer yg ada.hari2 berhadapan dgn kerja.hari2 berhadapan dgn firdaus. tu je la 2 benda sy leh citer..hak2..ok lah assalamualaikum :)

Wednesday, January 13, 2010

BORED


tu bukan gambar saya..

tp menunjukkan diri saya sekarang..

tgh bosan kat ofis..

kat ofis xder owg selain bosku & seorang staffku

sy tgh tunggu fidaus dtg amik...


ooo ooo tibe² die sms..mcm tahu sy tgh bosan..


"kalau bosan dtg sini jela trus..ada keje lak."


pegi sana raja chulan..bagus jugak..bley jln2 tgk kain kat jln tar..hehh..kol 7 g jln tar..ya ampun..

kena solat kat masjid india.


nk pegi sana sekarang.

tata.

Monday, January 11, 2010

Diari 2O1O

Assalamualaikum...

Bila masuk awal tahun mesti semua ada diari baru.. kadang2 seronok mengumpul diari.. syok bila kita dpt byk diari..w'pun yg nak gunanya 1 ajer...nk bagi org ..,sayangg...nk guna sendiri.., tak terguna...last2 duk tersimpan kat laci umah smpi hujung thn...diari 2oo9 pon putih bersih lagi...jum tgk diari 2o1o saya...hehe



semestinya yg 1st dpt dr telekom malaysia..metallic blue lg..tp dpt 1 ajer...thn lpas dpt 2...hehe *tamak lagii*

yg ni baru dpt tadi..dari E//..cumil kale putih tp last year nye mcm lg eksklusif kot..




yg ini adalah dr prudential..sape2 pon yg amik insurans ngan prudential mesti dpt kan...panjang dan kurus diari tahun ni..tp tetap merah gitu..hehehe


yg nie from asasra..vendor kecik kiteorg..siap dgn ballpen lg tu..

ader lagi 2 lg dr vendor kecik..tp tertinggal kat ofis...x dpt nk klik2...terima kasih kpd semua yg memberi..pemberian amatlah dihargai..hihi

ok lah itu saje..sj nk rajen update ;p

*hepi bithday siti nurhaliza 11jan..umur 31..*

Assalamualaikum

Sunday, January 10, 2010

juara lagu

juara lagu yg spoil..

dh lama sy x nonton juara lagu..3-4 thn dh..thn ni tetibe tertengok & sgt tertarik dgn situasi tadi..
& yg lain2 pon best mcm lagu faizal tahir & aizat kau & aku tu..tp tetibe lagu yg sgt membosankan itu menang..

..omg..

bile no 3 ngan no 2 dh umum kiteorg 3 org kat umah (sy-fidaus & adik sy) macam takpe2 bunkface mesti dpt no 1..
sblm tu adik sy dh mcm ckp ntah2 pergi menang..pastu kiteorg sume gelak..haha tak mungkin tak mungkin..

skali...tekejut puyuh sume..
mcm dh hilang semangat utk mlm ni..haha
typical ------ song yg xder keunikan..
minta maaf peminat "pergi"

fidaus masih tak dpt mengawal perasaan skrg..
tgh emo tahap gaban..hahahah...

ok..itu saje.tgh sabar ..tv3 bijak

situasi

salam...

saya sedang menonton juara lagu.. & saya rasa lagu ini sgt hebat & suaranya juga adalah sgt hebat & sy rasa ia boleh menang...

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

Thursday, January 7, 2010

fidaus dan kerja

wahhhh sewonoknyaaa bekerja tanpa bos..boleh tulih2 blog..
bos sedang berkampung kat penang menguruskan projek celcom selama 3 bln..
bahagia rasanya..boleh gituu..tp bukan xwat kije..wat jee tp kurang laa tekanan...

next week sy akan mulakan jln2 cari mkn sy di sekitar kedah..harus mencari duit kerana sudah tidak kaya lg..huhu

citer psl tajuk entri arini..fidaus dan kerja..adalah citer psl suamiku yg sudah menjadi workcaholic(xreti eja..)..waaa..tatau la ape jd ngan die..dulu slalo kutuk sy kijer lebih2 mcm dpt duit lebih..skrg die plak..bile dtg 530 sy akan text die.."oihh blk laaa..bukan engkau dpt gaji lebih pon..hahaha"..pastu die reply.."balik sendiri hari ni".."yelahhh..tata" lebih kurang cmtu la..
pstu smlm miting kat ofis abih kol 5..blk je la trus kan..sanggup lg die menapak p naik lrt blk ofis die 1 lg kat jln rj chulan nunnn...(kete tgal kat ofis sini..)..pstu sy call bebel2 suh xyah pegi sana..biar ajer..pstu mcm bese die nyanyi lagu kebangsaan telekom malaysia tu...
"mesti komited pada pelanggan..."
"dan berusaha sehabis upaya..."
ya ampunnn..sy begitu emoo....

bile blk rumah mlm2..die citer psl circuit dan cable...hahaha..sungguh bukan firdaus ataupon petai..sbb fidaus yg ku kenal adalah seorang yg benci dgn keje..bercita2 nk jd suri rumah jaga anak/ masak/ kemas umah..hahaha..jgn mara fidaus.labiyu.

Sunday, January 3, 2010

rumah

salam Tahun baru..2010..
takde azam sbb keciwa azam tahun lpas takder yg berjaya..jd malas nk kecoh2 pasal azam,lebih baik duduk diam...tak guna berazam lebih2 tapi at last semuanya habis camtu je...waaa..macam2...

kami sedang pening soal rumah sejak 2 menjak nie...tuan rumah dah balik m'sia last 2 mnths jadi kami perlu mencari rumah sewa baru..susah jugak cari umah ni..sbb kami dh seronok duduk kat area sini..-Bukit Jalil is the best place to Stay- hihi..mmg sgt syg dgn bukit jalil..so beratnye hati nk pindah dr sini..tp mane nk cari umah kat sini yg murah mcm skrg..selain sri rakyat kat sblh ni yg serabut dgn mat indon..oh tidak sy tak sanggup duk situ..rumah ni pon kami dpt murah sket sbb knal dgn akak tuan umah..senior fidaus(panggilan baru utk darling sempena thn baru) masa kat mmu dulu.

oleh itu kami sgt berat meninggalkan rumah ini..:( mmg ade tanya2 kwn2 & call2,,.tp x berjaya..sbb hati tetap mcm nk duk tmpt skrg jugak.sampai lah last week tuan umah dtg...nk berdiskusi..tuan umah bg masa smpi mac ajer..sembang2..last2 die bg idea suh try tnye umah kwn die..kakak mmu jugak..umah mak die.. sblh blok skrg ni ajer..saye pon call..tak sangka makcik itu sungguh pantas.,ptg tu jugak kami pegi tgk umah..blok sebelah..tgkt 5..rendah dr skrg tgkt 10.. half furnished..ade katil & meja makan & kabinet tv & kabinet dapur yg dh cantik..tp itu saje.sib baik kami ada sofa.& meja makan kami nak tinggal je kat tuan umah sbb malas nk angkut.rumah skrg ade washing machine & fridge..kat sane takder..tp harganya lebih mahal dr skrg.. mahal.kata makcik ikut rate skrg...itu pon sbb akak tuan umah yg rekemen..kalo tak;;dkat seribu jugak kami menghabiskan duit utk sewa umah.tp setelah dibicara dpt la kurang tp still lebih dr skrg..cuma dpt la kurangkan sket deposit.

difikir2kan., xpelah... mahal sket pon..duduk sini x susah sgt nk g kije..& dkat jugak dgn lrt..maka kami memilih tmpt ini dan akan masuk umah itu february..
difikir2kan lg..setahun je lg nk menyewa pon..lpas tu insyaAllah duduk umah sendiri..

saya belum citer.kami terbeli umah bulan 8 hari tu..siang td kami pegi tgk progress umah..(br bulan lpas pegi tgk..;p)..bln ni tgk lg..rumah dh ade tiang dan bumbung dan semua pon dh ade.seperti dijanjikan jan 2011 bley msk..tp tatau lah..mesti ade delay jugak..semoga semuanya lancar.Amin.

ok..nampaknye kena tido.esok adalah macam hari 1st saya nk bekerja..sebab saya dh cuti seminggu.jd rasa teramat malas nk pegi keje.. Zzzzz

assalamualaikum