Tuesday, February 8, 2011

Labu Oh Labu

Semalam kat ofis kiteorg dapat Labu..sorang sikit..tp dpt byk jugak...
Tapi maaf kepada yg memberi, saya tak tau sape yg bawak labu tu sebenarnya...tau2 dieorg duk potong labu., pastu dh siap letak atas meja...hee Terima Kasih..


Saya seorang yg kurang kenal dgn labu...bila dapat labu., saya duk pening.. nak buat ape ngan mende kuning ni...tak penah ku masak..beli pun tak penah...pastu pakat2 duk bagi cadangan,,,buat pengat labu la., jemput2 labu la..,masak lemak labu la...tiba2 saya pun terbayang masak lemak labu yg macam sedap je...selalu tgk kat kedai ade je masak lemak labu., tapi rasanya belum pernah amik lg...nk masak., tak brapa tau camne..,(tp rasa mcm senang ;p)
so tak nampak lagi saper yg boleh tlg ajar masak lemak labu selain mr gugel...

Dapat la dari blog Kak Hanieliza., tp die wat labu & kangkung... Sebab kami adalah peminat setia bayam, maka saya wat labu & bayam...

So, ni resipi ala saya...

MASAK LEMAK LABU & BAYAM

Labu
Air
Udang Kering
Bawang Besar
Santan pekat
Bayam
Sedikit Garam
Sedikit Gula

1.Masuk labu, air, udang kering -panaskan sampai labu lembut
2.Masuk bawang besar, santan & garam/gula secukup rasa..biar mendidih lagi
3.Masuk bayam,biar sekejap..then boleh angkat & hidang

Wahhh..,semudah 1,2,3 rupanyaa....Jadi laa Masak Lemak Labu & Bayam


Sepatutnya ada cili merah sket wat cantik tapi terlupa plak nak beli...stok kat rumah pun habis...

Pastu, makan dengan Dori Black Pepper., tak sesuai kan... gabungan makanan yg bg saya sangat tak sesuai., tapi tatau kenape masak tu...sebab dori je yg ada kat umah selain salmon...pastu Fidaus nak suh buat dori tu jadi mcm daging black pepper yg saya masak haritu..maka jadi laa Dori Black Pepper..


Sedapp....

Sekarang tgh kenyang..,tapi sakit perut.. huhu

Sunday, February 6, 2011

Cuti CNY

Alhamdulillah cuti raya cina baru ni dapat balik perlis.. rasanya last blk bercuti kat perlis masa raya puasa haritu..pastu ada la singgah kejap time ada outstation ..
cuti kali ni balik 5 hari ..isnin sampai jumaat..sib baik balik kl semalam...kalo blk harini tak tau camne jamm..x sanggup nk mengharungi jamm balik jugak semalam...hehe..kalo x., mau 10-12 jam perjalanan...hu hu...
Kali ni TM paksa cuti 1 hari je... ;p 2hb...untung duk KL ada hari wilayah dekat2 ngan CNY..heee ..31hb sy apply replacement ..so total cuti = 9 hari lg..lama..lama...mesti malas nk p keja isnin ni...*yawn*

so blk smlm penat.terus tiido...sampai umah dh 12++ sbb bertolak lewat..,harini bgn agak lewat sbb penat ;p maka lunch kat ayam kampung je...malam baru masak...
Tak tau nk masak apa., tgk ada bihun xtra dlm almari., ada bunga kubis sket...,ada daging xtra sket....so wat bihun hailam..tapi tak jadi..haha..tp boleh la mkn., takder la rasa nk muntah blk kot..;p

cing...cingg..bihun hailam tak jadi...


bihun tak jadi; teh cameron highland; limauuuu
sama je gambar dgn yg sblm2 ni...pinggan tu je la yg ada pun kat umah ni...


yayy ni dia close up bihun hailam tak jadi...:">

tu je lah update.terima kasih.

Assalamualaikum

Saturday, January 29, 2011

Teh Tarik Place

Last week pegi lunch kat Teh Tarik Place lepas tgk Faezah Elai kena interbiu dgn Jimmy..part last rancangan yg sy lupa dh tajuk dia tu, tunjuk faezah elai mkn dekat teh tarik place, the curve. tapi malas nk pegi the curve jauh sgt..lpas gugel2.., br tau upenye teh tarik place ada gak kat IOI mall..hihihi.. so pegi sana utk Lunch!..tapi, kol 4..org pun x ramai...

Teh Tarik Place, IOI Puchong


Menu..


Fidaus makan mee rebus.. RM 6.10
tapi die cakap rasanya kureng..tapi saya rasa biase2 je...


Mee mamak is my feveret..sepanjang zaman...Rm 6.50 ..Sedap!.


dh dtg Teh tarik place mesti nak minum Teh tarik..Teh tarik ice Rm 3.30


dalam kedai...kat luar pun ada..lg best tepi balkoni tgk pemandangan tasik...


dah bayar...

Keseluruhannya,, tempat ni macam Ok dan boleh datang lagi... ;)


Friday, January 21, 2011

Makanan

Assalamualaikum...
my 1st entry in 2011..,
memandangkan lama sgt dah x update blog, saya pun konfius tak tau nak mula kat mana.tatau nak citer pasal apa..banyak sgt dah citer yg saya tak update..(..at least utk diri sendiri baca balik )..

oleh sebab, tak tau nk mulakan dgn apa..saya tampal gambar2 makanan..sebab sekarang saya tgh dalam musim suka memasak... menonton tv pun Asian Food Channel 24/7.. he he..melawat blog pun, blog2 yg ada makanan saja..
ohh., seronok memasak bukan bermakna seronok makan...nafsu gajah sy terhadap makanan dah takder lagi...tak macam dulu nampak makanan(lagi2 free) mesti nk ber++ 2-3 kali...sekarang insaf sejak baca article Kevin Zahri..hihihi..tak pasal2..

Tea-time - karipap panas goreng sendiri + teh panas


Lunch-Time - ayam goreng +bayam + telur cili kicap


Dinner - fishNchip guna fillet ikan dori



Oh ni dinner tak sihat (jgn tiru) - sandwich tuna + choc indulgence + ribena ..(ohh cake tu takder la masak sendiri....)


Dinner - Tenggiri goreng bercili pedass...(ini juga makanan tak sihat..seminggu sekali dibenarkan..)



Nasi goreng sihat + steak Salmon + Sos putih...hihi.
(nasi tu w'pun hodoh tp sedap..x tipuu..)



Ni tenggiri kukus + kubis telur .. tenggiri tu nmpk tak cantik sbb tak pandai hias..tp die sedap je...:p



Lagi skali Dori FishNchip version lain pulak + kubis bunga n carrot kukus..


Next...

malam ni nak masak ape plak...
Mari berfikir.. :-?
Bagi idea...

-Boring-