Tuesday, February 8, 2011

Labu Oh Labu

Semalam kat ofis kiteorg dapat Labu..sorang sikit..tp dpt byk jugak...
Tapi maaf kepada yg memberi, saya tak tau sape yg bawak labu tu sebenarnya...tau2 dieorg duk potong labu., pastu dh siap letak atas meja...hee Terima Kasih..


Saya seorang yg kurang kenal dgn labu...bila dapat labu., saya duk pening.. nak buat ape ngan mende kuning ni...tak penah ku masak..beli pun tak penah...pastu pakat2 duk bagi cadangan,,,buat pengat labu la., jemput2 labu la..,masak lemak labu la...tiba2 saya pun terbayang masak lemak labu yg macam sedap je...selalu tgk kat kedai ade je masak lemak labu., tapi rasanya belum pernah amik lg...nk masak., tak brapa tau camne..,(tp rasa mcm senang ;p)
so tak nampak lagi saper yg boleh tlg ajar masak lemak labu selain mr gugel...

Dapat la dari blog Kak Hanieliza., tp die wat labu & kangkung... Sebab kami adalah peminat setia bayam, maka saya wat labu & bayam...

So, ni resipi ala saya...

MASAK LEMAK LABU & BAYAM

Labu
Air
Udang Kering
Bawang Besar
Santan pekat
Bayam
Sedikit Garam
Sedikit Gula

1.Masuk labu, air, udang kering -panaskan sampai labu lembut
2.Masuk bawang besar, santan & garam/gula secukup rasa..biar mendidih lagi
3.Masuk bayam,biar sekejap..then boleh angkat & hidang

Wahhh..,semudah 1,2,3 rupanyaa....Jadi laa Masak Lemak Labu & Bayam


Sepatutnya ada cili merah sket wat cantik tapi terlupa plak nak beli...stok kat rumah pun habis...

Pastu, makan dengan Dori Black Pepper., tak sesuai kan... gabungan makanan yg bg saya sangat tak sesuai., tapi tatau kenape masak tu...sebab dori je yg ada kat umah selain salmon...pastu Fidaus nak suh buat dori tu jadi mcm daging black pepper yg saya masak haritu..maka jadi laa Dori Black Pepper..


Sedapp....

Sekarang tgh kenyang..,tapi sakit perut.. huhu

4 comments:

ReD DReaM said...

Wah.. cam sedap je masak lemak labu bayam tu ;)

A.F.A. said...

muaz..suh bini masak.mesti lg sedap.heee

Mazthoel said...

assallamum allaikum.........makan labu rasanya enaaaak.............
salam kenal

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)