Friday, March 16, 2012

Setahun..



Assalamualaikum..
Lamanya dah lebih setahun tak update blog..username & password pun dah lupa.hehe..
masa berjalan sangat laa laju..kadang2 tak sedar pun.. dh sampai tahun 2012 ..dah habis pun 75 hari tahun ni .. ada lagi 291 hari utk dimanfaatkan dalam tahun 2012. hehe main kira2 pulak.
Alhamdulillah., kami dah hampir 4 bulan berpindah ke rumah sendiri di Puchong.. tak yah rugi2 nak bayar sewa rumah lagi..sekarang bayar pun tak rasa stress sgt sbb at least boleh jadi hak sendiri.hehe...tapi kat umah belum lg pasang unifi ;p so mmg tak dapat nak online.
Alhamdulilllah jugak, perkahwinan pun dh nak masuk tahun ke 4..(belum lagi..ada lagi 6 bulan)hihi & InsyaAllah., kehidupan akan lebih bermakna dalam beberapa minggu lagi.. semoga Allah makbulkan doa kami selama ni..Amin.
Ok itu saja. sekadar nak menghilangkan habuk2 di blog.. :)

Tuesday, February 8, 2011

Labu Oh Labu

Semalam kat ofis kiteorg dapat Labu..sorang sikit..tp dpt byk jugak...
Tapi maaf kepada yg memberi, saya tak tau sape yg bawak labu tu sebenarnya...tau2 dieorg duk potong labu., pastu dh siap letak atas meja...hee Terima Kasih..


Saya seorang yg kurang kenal dgn labu...bila dapat labu., saya duk pening.. nak buat ape ngan mende kuning ni...tak penah ku masak..beli pun tak penah...pastu pakat2 duk bagi cadangan,,,buat pengat labu la., jemput2 labu la..,masak lemak labu la...tiba2 saya pun terbayang masak lemak labu yg macam sedap je...selalu tgk kat kedai ade je masak lemak labu., tapi rasanya belum pernah amik lg...nk masak., tak brapa tau camne..,(tp rasa mcm senang ;p)
so tak nampak lagi saper yg boleh tlg ajar masak lemak labu selain mr gugel...

Dapat la dari blog Kak Hanieliza., tp die wat labu & kangkung... Sebab kami adalah peminat setia bayam, maka saya wat labu & bayam...

So, ni resipi ala saya...

MASAK LEMAK LABU & BAYAM

Labu
Air
Udang Kering
Bawang Besar
Santan pekat
Bayam
Sedikit Garam
Sedikit Gula

1.Masuk labu, air, udang kering -panaskan sampai labu lembut
2.Masuk bawang besar, santan & garam/gula secukup rasa..biar mendidih lagi
3.Masuk bayam,biar sekejap..then boleh angkat & hidang

Wahhh..,semudah 1,2,3 rupanyaa....Jadi laa Masak Lemak Labu & Bayam


Sepatutnya ada cili merah sket wat cantik tapi terlupa plak nak beli...stok kat rumah pun habis...

Pastu, makan dengan Dori Black Pepper., tak sesuai kan... gabungan makanan yg bg saya sangat tak sesuai., tapi tatau kenape masak tu...sebab dori je yg ada kat umah selain salmon...pastu Fidaus nak suh buat dori tu jadi mcm daging black pepper yg saya masak haritu..maka jadi laa Dori Black Pepper..


Sedapp....

Sekarang tgh kenyang..,tapi sakit perut.. huhu

Sunday, February 6, 2011

Cuti CNY

Alhamdulillah cuti raya cina baru ni dapat balik perlis.. rasanya last blk bercuti kat perlis masa raya puasa haritu..pastu ada la singgah kejap time ada outstation ..
cuti kali ni balik 5 hari ..isnin sampai jumaat..sib baik balik kl semalam...kalo blk harini tak tau camne jamm..x sanggup nk mengharungi jamm balik jugak semalam...hehe..kalo x., mau 10-12 jam perjalanan...hu hu...
Kali ni TM paksa cuti 1 hari je... ;p 2hb...untung duk KL ada hari wilayah dekat2 ngan CNY..heee ..31hb sy apply replacement ..so total cuti = 9 hari lg..lama..lama...mesti malas nk p keja isnin ni...*yawn*

so blk smlm penat.terus tiido...sampai umah dh 12++ sbb bertolak lewat..,harini bgn agak lewat sbb penat ;p maka lunch kat ayam kampung je...malam baru masak...
Tak tau nk masak apa., tgk ada bihun xtra dlm almari., ada bunga kubis sket...,ada daging xtra sket....so wat bihun hailam..tapi tak jadi..haha..tp boleh la mkn., takder la rasa nk muntah blk kot..;p

cing...cingg..bihun hailam tak jadi...


bihun tak jadi; teh cameron highland; limauuuu
sama je gambar dgn yg sblm2 ni...pinggan tu je la yg ada pun kat umah ni...


yayy ni dia close up bihun hailam tak jadi...:">

tu je lah update.terima kasih.

Assalamualaikum

Saturday, January 29, 2011

Teh Tarik Place

Last week pegi lunch kat Teh Tarik Place lepas tgk Faezah Elai kena interbiu dgn Jimmy..part last rancangan yg sy lupa dh tajuk dia tu, tunjuk faezah elai mkn dekat teh tarik place, the curve. tapi malas nk pegi the curve jauh sgt..lpas gugel2.., br tau upenye teh tarik place ada gak kat IOI mall..hihihi.. so pegi sana utk Lunch!..tapi, kol 4..org pun x ramai...

Teh Tarik Place, IOI Puchong


Menu..


Fidaus makan mee rebus.. RM 6.10
tapi die cakap rasanya kureng..tapi saya rasa biase2 je...


Mee mamak is my feveret..sepanjang zaman...Rm 6.50 ..Sedap!.


dh dtg Teh tarik place mesti nak minum Teh tarik..Teh tarik ice Rm 3.30


dalam kedai...kat luar pun ada..lg best tepi balkoni tgk pemandangan tasik...


dah bayar...

Keseluruhannya,, tempat ni macam Ok dan boleh datang lagi... ;)


Friday, January 21, 2011

Makanan

Assalamualaikum...
my 1st entry in 2011..,
memandangkan lama sgt dah x update blog, saya pun konfius tak tau nak mula kat mana.tatau nak citer pasal apa..banyak sgt dah citer yg saya tak update..(..at least utk diri sendiri baca balik )..

oleh sebab, tak tau nk mulakan dgn apa..saya tampal gambar2 makanan..sebab sekarang saya tgh dalam musim suka memasak... menonton tv pun Asian Food Channel 24/7.. he he..melawat blog pun, blog2 yg ada makanan saja..
ohh., seronok memasak bukan bermakna seronok makan...nafsu gajah sy terhadap makanan dah takder lagi...tak macam dulu nampak makanan(lagi2 free) mesti nk ber++ 2-3 kali...sekarang insaf sejak baca article Kevin Zahri..hihihi..tak pasal2..

Tea-time - karipap panas goreng sendiri + teh panas


Lunch-Time - ayam goreng +bayam + telur cili kicap


Dinner - fishNchip guna fillet ikan dori



Oh ni dinner tak sihat (jgn tiru) - sandwich tuna + choc indulgence + ribena ..(ohh cake tu takder la masak sendiri....)


Dinner - Tenggiri goreng bercili pedass...(ini juga makanan tak sihat..seminggu sekali dibenarkan..)



Nasi goreng sihat + steak Salmon + Sos putih...hihi.
(nasi tu w'pun hodoh tp sedap..x tipuu..)



Ni tenggiri kukus + kubis telur .. tenggiri tu nmpk tak cantik sbb tak pandai hias..tp die sedap je...:p



Lagi skali Dori FishNchip version lain pulak + kubis bunga n carrot kukus..


Next...

malam ni nak masak ape plak...
Mari berfikir.. :-?
Bagi idea...

-Boring-

Friday, December 31, 2010

Bye 2o1o


Assalamualaikum...

tiba tiba rasa mcm nk tulis sesuatu pada hari terakhir dlm 2010..hihi..

walaupun takde ape nk tulis pun..

lamanya dh tak bukak blog sampaikan time nk taip address blog td bley terlupa...


rasa mcm baru semalam tulis azam 2009 tiba-tiba skrg nk masuk 2011..mana pegi 2010,,,?ssaya pun tak tahu...cepat sgt berjln 2010 ni sampai tak sempat nk buat ape2...wahhh statement..tak patut....huhu


neway selamat datang 2011...hopefully thn ni akan bagi sweet memory pada sy n family...insyaAllah...




Thursday, October 14, 2010

Outstation & Bosan

Assalamualaikum..

wahh lama nya tak update blog..time2 mcm ni la boleh update blog.. time pegi outstation..duduk hotel sowang2..ngadap pc je..busan amat ye..

smlm dtg penang untuk miting pg td..ramai2 dtg berkampung kat penangg..besh sbb smlm dpt mkn best kat Teluk Tempoyak.kalo dtg sini mesti dieorg bwk g situ..tgh hari td lunch dkat tmpt best gak..sume mkn smpi tgal bunga pinggan...kenyang mkn ikan duk penang ni..hihi
lpas lunch trus check in otel lain plak..smlm duduk ngan ofismet.harini die dh blk,,.harini sume kaum ibu dh blk..tgal kite sorang..kaum bapa pegi photography ..harap2 mlm ni dieorg amik bwk gi mkn tmpt best lg..kalo x, lapa la kite smpi esok pg...
pg esok smbg miting sket lg pastu boleh balik...

urmm agaknye tu je yg sy bley taip...tibe2 kekeringan idea...

salam..

Saturday, September 11, 2010

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum warahmatullah..

Alhamdulillah kita semua berjaya menghabiskan Ramadhan tahun ni & dapat sama-sama menyambut Syawal..

Syawal tahun ni seronok..beraya di Rumahku syurgaku di Perlis..hehe..kat Kuantan thn lpas pun seronok..Tahun ni adalah tahun ke-3 kami beraya bersama..hee..
Kisah nk blk raya thn ni agak horror., sbb kereta kesayangan kami buat hal lg beberapa hari sblm raya..so terpaksa amik keputusan blk dgn bas..naik pulak bas di mlm hari..sungguh tak gemar..tp best sbb blk lama 10hari ni kat perlis..6hb haritu dh blk smpi 16hb..pastu smbg beraya di kl sblm masuk keje blk on 20th..lama btol cuti paksa tm bg ;p

Neway., kiteorg ni baju raya pun tak beli..haha..Firdaus mmg tiap2 tahun x beli baju raya tp sib baik ada jubah dr mekah yg bapak mertua die bagi..;p
saya.,mmg tak dan nk p beli baju raya..tau2 dh nk raya ;p makanya pakai la baju mana ada..;p

Rezeki ramadhan & syawal tahun ni alhamdulillah..tak yah beli kuih raya sbb dpt byk sgt hamper & hadiah kuih raya., dpt lagi vouchers...hee thanx to yg memberi..

Alhamdulillah Ramadhan tahun ni lebih bermakna...
Walaupun masih tak dapat berpuasa penuh..(sobbsss..) tp takpelah., belum rezeki utk berpuasa penuh...

Dapat menunaikan Solat sunat Tarawih lebih banyak dari tahun sebelumnya.,walaupun tak penuh jugak tapi at least lebih dr separuh..hehe..
Undangan beberapa majlis berbuka di luar mmg buat tak sempat p tarawih..

Khatam al-Quran., belum berjaya jugak...sbb sehingga 1 Syawal masih berada di Juz 26..hehe.tercicir sket lpas ketinggalan puasa selama 6 hari...
InsyaAllah akan bersambung hari ni & seterusnya..

Diharap Ramadhan ini dapat membentuk diri supaya terus-terusan menjadi hamba Allah yg terbaik..insyaAllah...

Akhir kata , Selamat menyambut Aidilfitri .. Mohon maaf Zahir & Batin atas kesilapan kata.,
terover menulis blog ke., terlebih tingkah laku yg buatkan org tak senang..Mohon maaf dari kami ..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Tuesday, August 17, 2010

Solat Tasbih



SOLAT TASBIH

Solat ini dinamakan solat tasbih atau tasabih kerana didalamnya mengandungi 300 tasbih. Lafaz tasbih: Subhanallah, wal hamdulillah, wala ilaha illa Allah, wallahu akbar.

KELEBIHAN TASBIH

Banyak kelebihan bertasbih memuji Allah. Antaranya:

Sabda Rasulullah:

Dua kalimah yang mudah diucapkan oleh lidah, tetapi kedua-dua kalimah itu berat pada timbangan Allah, kedua-dua kalimah itu disukai oleh Tuhan al-Rahman iaitu: Subhanallahi wabihamdihi, subhanallah al ‘azim.

Sabda Rasulullah:

Bahawa aku ucapkan: Subhanallah, wal hamdulillah, wala ilaha illa Allah, wallahu akbar; lebih aku sukai dari segala apa yang ada pada hari itu.

Sabda Rasulullah:

Empat perkataan yang amat disukai oleh Allah Ta’ala, yang tidak menjadi masalah engkau memulakannya dengan menyebut mana-mana dahulu: Subhanallah, wal hamdulillah, wala ilaha illa Allah, wallahu akbar.
Pernah Rasulullah bertanya kepada para sahabat: Tidakkah seseorang itu merasa lemah untuk melakukan seribu (1,000) kebaikan setiap hari? Lalu salah seorang sahabat bertanya: Bagaimana seseorang dari kami boleh melakukan seribu kebaikan? Jawab Nabi: Bertasbihlah dengan seratus (100) kali tasbih. Nanti Allah akan tuliskan untuknya 1000 kebaikan dan menghapuskan 1000 kesalahan.
Rasulullah bersabda:

Aku bertemu Nabi Ibrahim pada malam aku di “Isra’ ”kan. Nabi Ibrahim berpesan: Wahai Muhammad, sampaikan salam aku kepada umatmu. Beritahu mereka, bahawa syurga itu tanahnya amat subur, amat tawar airnya. Di sana ada tanah kosong yang tidak mempunyai pokok. Untuk menanamnya bacalah: Subhanallah, wal hamdulillah, wala ilaha illa Allah, wallahu akbar.

TATACARA SOLAT TASBIH

Solat Tasbih sama seperti solat-solat sunat yang lain. Cuma solat tasbih mengandungi bacaan tasbih yang banyak. Solat ini dilakukan sebanyak 4 rakaat. Jika dilakukan pada sebelah malam, lakukanlah 2 rakaat dengan satu salam. Kemudian teruskan pula dua rakaat lagi dengan satu salam. Sempurnalah 4 rakaat. Jika dilakukan pada sebelah siang, lakukanlah 4 rakaat berterusan dengan satu salam sahaja.

Niat Solat Tasbih:

Malam : Sahaja aku sembahyang sunat tasbih 2 rakaat kerana Allah Ta’ala.
Siang : Sahaja aku sembahyang sunat tasbih 4 rakaat kerana Allah Ta’ala.

Tatacara solat Tasbih telah dijelaskan oleh Rasulullah kepada bapa saudaranya, Abbas seperti hadith berikut.

Daripada Abi Rafi’ r.h, Dia berkata, Rasulullah berpesan kepada Abbas: Wahai bapa saudaraku, tidakkah engkau mahu aku hubungi silaturahim dengan engkau, tidakkah engkau mahu aku menyintai engkau, tidakkah engkau mahu aku memberikan sesuatu yang bermanfaat kepada engkau?. Jawab Abbas: Mahu ya Rasulallah. Sabda Rasulullah: Sembahyanglah empat (4) rakaat. Engkau bacakan pada setiap rakaat, Surah al-Fatihah dan diikuti dengan membaca surah. Selepas itu bacalah (tasbih): Allahhu akbar, walhamdulillahi, wasubhana Allah 15 kali sebelum engkau ruku”. Kemudian ruku’ dan baca (tasbih) 10 kali. Kemudian angkat kepala kamu (‘iktidal) dan baca (tasbih) 10 kali. Kemudian sujud, bacalah (tasbih) 10 kali. Kemudian angkat kepala engkau (duduk antara dua sujud) dan bacalah (tasbih) 10 kali. Kemudian sujud dan bacalah (tasbih) 10 kali dan sebelum engkau bangun berdiri (10 kali tasbih). Maka kesemua itu 75 (tasbih) pada setiap rakaat, dan jumlah semuanya pada 4 rakaat sebanyak 300 kali. (HR Turmuzi)

KELEBIHAN SOLAT TASBIH

Selain kelebihan pahala bertasbih, Solat Tasbih juga adalah penebus dosa. Sabda Rasulullah s.a.w:

… (Wahai bapa saudaraku) kalaulah dosa engkau sebanyak pasir, Allah akan ampunkan dosa engkau. (HR Turmuzi)

KEDUDUKAN SOLAT TASBIH

Setelah Rasulullah menjelaskan tatacara Solat Tasbih kepada Abbas, Baginda menjelaskan pula kedudukan atau tuntutannya.

…Abbas bertanya: Siapakah yang mampu untuk menunaikannya pada (tiap-tiap) hari?. Sabda Rasulullah: Jika engkau tidak mampu melakukannya setiap hari, lakukanlah pada setiap Jumaat (sekali seminggu). Sekiranya tidak mampu melakukan pada setiap Jumaat, lakukanlah pada setiap bulan. Rasulullah terus menjelaskan sehingga beliau bersabda: Lakukanlah walaupun setahun (sekali). HR Turmuzi

HUKUM SOLAT TASBIH

Bagi kebanyakan ulama Mazhab Syafie, Solat Tasbih hukumnya sunat. Pendapat ini antaranya dikemukakan oleh Abu Muhammad al-Baghawi dan Abu Mahasin al-Ruyani. Demikian juga dengan pendapat salaf, Abdullah bin al-Mubarak. Sungguhpun begitu, ulama hadith tidak menerima hadith mengenai solat tasbih dan mengatakan hadith tersebut adalah gharib dan daif. Namun hadith mengenai kelebihan membaca tasbih adalah sahih. Wallahu‘alam.




Alhamdulillah.,Jumaat yg lepas saya berkesempatan menunaikan solat tasbih bersama-sama muslimat di menara Tm diimamkan oleh seorang Ustazah yg sy kagum sgt tgk die & rasa nk jd mcm die.hehe.. InsyaAllah..

Solat Tasbih ni kalau dilakukan dgn betul² khusyuk InsyaAllah akan menangis..menangis mengenangkan diri yg sgt lemah ni.,menangis kerana byk sgt dosa yg kite dah buat..ape pun bkn hanya menangis je., yg pentingnya adalah keinsafan dlm diri.

Jum lah sama² kita buat & buat lagi Solat Tasbih.

Salam Ramadhan.

Thursday, August 12, 2010

Salam Ramadhan

Assalamualaikum..


Salam Ramadhan buat semua kawan²., mohon maaf zahir batin jika ada salah silap disedari atau tidak disedari., dalam hati ataupon melalui kata²..


Semoga kita sama-sama mendapat rahmat, barakah & keampunan di bulan mulia ini.


Selamat menunaikan ibadat puasa..

Selamat menunaikan solat Tarawih..

Selamat mengkhatam al-Quran..

Selamat berdoa..berdoa ..& berdoa...

Selamat mengumpul pahala..


Selamat-selamat semuanya..hehe..


Assalamualaikum.


p/s; tingin nk update blog tp x sempat..kalau la sehari ada 48jam..heee..