Tuesday, February 8, 2011

Labu Oh Labu

Semalam kat ofis kiteorg dapat Labu..sorang sikit..tp dpt byk jugak...
Tapi maaf kepada yg memberi, saya tak tau sape yg bawak labu tu sebenarnya...tau2 dieorg duk potong labu., pastu dh siap letak atas meja...hee Terima Kasih..


Saya seorang yg kurang kenal dgn labu...bila dapat labu., saya duk pening.. nak buat ape ngan mende kuning ni...tak penah ku masak..beli pun tak penah...pastu pakat2 duk bagi cadangan,,,buat pengat labu la., jemput2 labu la..,masak lemak labu la...tiba2 saya pun terbayang masak lemak labu yg macam sedap je...selalu tgk kat kedai ade je masak lemak labu., tapi rasanya belum pernah amik lg...nk masak., tak brapa tau camne..,(tp rasa mcm senang ;p)
so tak nampak lagi saper yg boleh tlg ajar masak lemak labu selain mr gugel...

Dapat la dari blog Kak Hanieliza., tp die wat labu & kangkung... Sebab kami adalah peminat setia bayam, maka saya wat labu & bayam...

So, ni resipi ala saya...

MASAK LEMAK LABU & BAYAM

Labu
Air
Udang Kering
Bawang Besar
Santan pekat
Bayam
Sedikit Garam
Sedikit Gula

1.Masuk labu, air, udang kering -panaskan sampai labu lembut
2.Masuk bawang besar, santan & garam/gula secukup rasa..biar mendidih lagi
3.Masuk bayam,biar sekejap..then boleh angkat & hidang

Wahhh..,semudah 1,2,3 rupanyaa....Jadi laa Masak Lemak Labu & Bayam


Sepatutnya ada cili merah sket wat cantik tapi terlupa plak nak beli...stok kat rumah pun habis...

Pastu, makan dengan Dori Black Pepper., tak sesuai kan... gabungan makanan yg bg saya sangat tak sesuai., tapi tatau kenape masak tu...sebab dori je yg ada kat umah selain salmon...pastu Fidaus nak suh buat dori tu jadi mcm daging black pepper yg saya masak haritu..maka jadi laa Dori Black Pepper..


Sedapp....

Sekarang tgh kenyang..,tapi sakit perut.. huhu

Sunday, February 6, 2011

Cuti CNY

Alhamdulillah cuti raya cina baru ni dapat balik perlis.. rasanya last blk bercuti kat perlis masa raya puasa haritu..pastu ada la singgah kejap time ada outstation ..
cuti kali ni balik 5 hari ..isnin sampai jumaat..sib baik balik kl semalam...kalo blk harini tak tau camne jamm..x sanggup nk mengharungi jamm balik jugak semalam...hehe..kalo x., mau 10-12 jam perjalanan...hu hu...
Kali ni TM paksa cuti 1 hari je... ;p 2hb...untung duk KL ada hari wilayah dekat2 ngan CNY..heee ..31hb sy apply replacement ..so total cuti = 9 hari lg..lama..lama...mesti malas nk p keja isnin ni...*yawn*

so blk smlm penat.terus tiido...sampai umah dh 12++ sbb bertolak lewat..,harini bgn agak lewat sbb penat ;p maka lunch kat ayam kampung je...malam baru masak...
Tak tau nk masak apa., tgk ada bihun xtra dlm almari., ada bunga kubis sket...,ada daging xtra sket....so wat bihun hailam..tapi tak jadi..haha..tp boleh la mkn., takder la rasa nk muntah blk kot..;p

cing...cingg..bihun hailam tak jadi...


bihun tak jadi; teh cameron highland; limauuuu
sama je gambar dgn yg sblm2 ni...pinggan tu je la yg ada pun kat umah ni...


yayy ni dia close up bihun hailam tak jadi...:">

tu je lah update.terima kasih.

Assalamualaikum