Saturday, March 27, 2010

Pagi Sabtu

Assalamualaikum...

bizi sungguh saya sampai tak sempat nk update blog dah...
hari2 ada idea nk tulis2 tapi tangan tak sampai untuk menekan keyboard..cewahh..
kadang2 taip 2-3 baris pastu jd draft sbb tertido depan pc..esoknye citer dah basi....
kije seharian memenatkan saya smpi mlm2 terbaring keletihan...(macam laaa byk kije sgt kan..)..
ye la kije mengadap pc tu lebih memenatkan dari kije panjat bangunan..haha yeke :-/


pagi ni bangun awalll...awal ke kol 8++ ?? awal la tu utk saya...susah sy nk bgn awal pg kalo wiken...tp bgn pg seronok..sempat wat kije mcm2...rasa wiken tu panjang nk compare dgn bgn kol 12 :p... tak dan nk wat ape2 dahh malam menjelma..tak dan nk wat ape2....dh dtg blk isnin... grrrrrr....

pagi ni bgn awal sebab nk hantar fidaus p main badminton ngan kawan2 die..hantar kat pintu saje...die janji ngan bebudak opis die main badminton kol 9... sy xley ikot sbb saya perempuan..kwn2 die laki...cian saya..hahaha...

so.,lpas hantar die je..sy basuh baju .. ada lg 1 trip nk basuh ..esok lak.byk sungguh baju padahal seminggu 2 kali gak basuh..ntah mane dtg baju..smbil tunggu baju siap sy main2 fb jap...

lpas sidai baju..,sy mula aktiviti yg susah sy nk wat kalo die ade kat umah.. iaitu sapu sampah..haha.. sapu sampah dgn vacuum ni byk sgt beza...kalo hari biasa mmg susah la nk sapu..sbb smpi umah pon dh lewat ptg..pastu penat.. kalo hari wiken fidaus suka lepakk dpan tv..nnt die bersin bersin..bila sapu sampah byk giler habuk yg sy tatau dtg dr mana..padahal umah ni jarang buka pintu n tingkap..tp habuk tu berupa pasir2 yg kat luar tu..ntah mcm mane die masuk pon sy tatau....(byk gile alasan malas sapu sampah...)
so aktiviti sapu sampah ni mmg jarang2 berlaku...sbb saya kalo menyapu bersungguh mengorek sana sini..mmg akan bersin dan selesema seharian la sape2 yg terkena habuk2 tu.,termasuk la sy sendiri...tu sbb vacuum je menjadi pilihan.tp vacuum tak guna.habuk takkan hilang..

lpas habis sapu sampah satu rumah..,sy mop..mop ni aktiviti yg sy suka..sy guna kiwi kleen glass cleaner...;p yg kale pepel..spray 4-5 kotak lantai , mopp...spray lg 5 kotak., mopp...& seterusnya sampai habis kotak...tp lantainyaaa tak jugak berkilat.. tp ada laa perubahan dr mula masuk dulu...die boleh jd kilat balik kalo mop hari2 kot...tp sape nk mop hari2...pengsan la sy...sekali tonyoh pon boleh lenguh seminggu..haha over sungguh...

ok katun ni hodoh skali...ni bukan saya..


saya guna ni tapi kale pepel..


dah habis mop , sy basuh ppingan ngan cawan semalam..hehe..tak byk mane pon..skrg sy duk melepak dpan tv tgk Ratatouille...smlm dh tgk..arini tgk lg..suka tgk tikus ;p... SAYA TAK BREAKFAST LAGi...wahhh lapaa...tunjuk perasaan..ada roti n milo...tp x suka.. sy suka breakfast dgn nasii ataupon ape2 yg berat seperti mi...sy x suka breakfast ngan kuih...

tgh hari ni tatau nk lunch kat mane..tunggu fidaus blk...sy x masak..xder bahan..haha mengada plak..sebenanya mood masak tak dtg harini..kalo mood masak dtg,. blk kije pon bley trus g masak..ok lahh..benti2 dulu..nnt sy nk dtg update lg...

tatta,...

Tuesday, March 16, 2010

Jom Join Giveaway

Salam..

hihi..macam dah lama tak update blog..tak sempat..

so, cara terbaik xnak bagi blog berabuk adalah dgn join contest/giveaway..

Kali ni, dari blog Kak ItaJeff...senang je xyah wat ape2,,,juz comment kat entry die je..kalo nk wat entry kira bonus..

Jom Klik & Join !


Monday, March 8, 2010

Gagal Sekali Bukan Gagal Selamanya


Alhamdulillah..akhirnya saya berjaya...

Jgn gelakkan saya..di ketika semua org dah lama berjaya mendapatkan bende ini..,saya baru nak berjaya.. sungguh malu.tapi mahu cerita.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Saya baru berjaya mendapat Lesen kereta..hehehe... lambat kan..




Saya dapat Lesen L pada tarikh 29.04.2008 .. saya belum kawin lg time tu..lpas habis belajar memandu dlm bulan 6 sy stop..pastu sy tak amik test.. alasannya.. kurang pasti..waaa teruk betul saya..

Bulan demi bulan berlalu.,sy dihantui lesen kereta.saya pening tatau bila nak amik test.ramai duk bertanya dah ada lesen blum.fidaus bebel2 seribu kali.saya begitu pening.fidaus cakap kalo tamat tempoh nanti jgn sebut pasal nak amik lesen lagi..wahh ngeri..

Oleh sebab Lesen L itu akan tamat pada 24.04.2010 ini (lebih kurang 2 thn dah).., maka saya kelam kabut bulan 2 haritu pikir psl nk amik test. mmg horror. saya amik klas 3 jam pada 20Feb & 3jam pada 21 Feb..belajar balik semua dlm masa 2 hari tu. bukit; parking; & jln raya yg serabai...
dan.. 22 Feb adalah hari test saya. saya terlalu gemuruh. gemuruh yg tak dapat dikawal.tatau kenape.lebih gemuruh dari nk present fyp; lebih gemuruh dr nk p interbiu..citt pegi2 gemuruh itu...saya tatau nk kawal macam mana.saya tarik nafas panjang2. baca doa moga dipermudahkan. zikir2... tapi tak berjaya hilangkan rasa gemuruh.

No 49 dipanggil..saya kena naik bukit.. 1. tak lepas garisan.jpj suruh undur...cubaan 2. ok..tapi bila nk gerak balik..kelam kabut punya psl dgn gemuruh tak ilang2..trus undurrrrr & undurrrrrrr...sy pon membiarkan kereta berundur dgn pasrah..dh x dpt naik bukit maka x dpt la nk teruskan dgn parking..penat berlatih parking ngan fidaus..
Tapi selepas tu saya berjaya test jalan raya..sbb pd ketika ini sy dh tak gemuruh..perasaan tensen tak dpt naik bukit dh take over..

Setelah 2 mgu, sy boleh amik test lg iaitu hari ni 8 mac... sy tak confident. sy nk belajar sblm test tp klas full.. oh tensen.duk fikir kalau fail lagi terbang lagi rm150.. hee rm150 boleh makan secret recipe 7-8 kali...grrr...sy belajar smlm je dgn fidaus garang kat bukit tmn bukit jalil..ok..sy mmg reti naik bukit tp masa test sy gemuruh..

Pesan bos sy beberapa hari sblm sy test.. baca Alam nasyrah untuk hilang rasa gemuruh. Ye, mmg betull.. Alam nasyrah..Kelapangan...sy lapang dada..sy tak rasa gemuruh...Ayat 5 & 6 dlm surah Alam Nasyrah bermaksud.."...sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan".. memang ada kemudahan.. Alhamdulillah...sy naik bukit dgn berjaya & dpt buat parking dgn berjaya jugak...Sujud tanda syukur..Saya nazar berpuasa esok hari..

Alhamdulillah..

Sekarang saya sudah boleh pandu..

Murano..

atau Rush je pun takpe..


haha... perassannn...

Semoga dapat walaupon lambat lg.. Amin

Sunday, March 7, 2010

3 yang SIMPLE


Thursday, March 4, 2010

Kemurungan

I am so upset with the result. I mean the KPI. I dun feel shy to tell everyone I got the lowest for last year's performance bcuz I know I'm NOT the one who deserve that. lantak lah org nak cakap ape tapi saya tahu, kalau pon saya punya performance buruk tetap ada org lg buruk dr saya. The AGM give a few reasons to calm me down?

iaitu..

Kita semua work in team.Semua buat kerja sama2.Semua did a very good job.bila GM suh saya pilih, saya cakap unit saya takder org dapat 2..tapi HR x accept..mesti bagi 1 org..so bila kena pilih macam tu memang sesuatu yg sgt sukar bg sy. biasanya kita akan pilih staff yg paling junior atau yg tua2 dah nak pencen.dalam unit kita mmg xder yg tua.yg junior ada beberapa.yg lain dah pernah dapat 2.,& u belum dapat.....

ok..I accept.

the other manager try to make me happy with the result...

i bagi nama lain...____ tp GM cakap dia dah penah dpt 2. & kalau yg ada dpt 2 berturut2 nnt HR query...susah pulak..

So...no other choice.

-Pilih lah saya-

Hey a VERY TOP management., do u think it's fair enough? YES everyone pernah dapat 2.. tapi dieorg dpt masa dieorg tgh OJT ataupon still dlm contract. I'm permanent staff. the result effect my increment.my bonus..

saya tak sepatutnya cakap macam ni.,tp ini blog saya. hak saya utk merungut di sini.,sebab saya tahu saya tak akan merungut di luar. saya seorang yg boleh menerima kenyataan. saya percaya pada rezeki. Tahun ni bukan rezeki saya. saya tak kisah pasal tu.

Cuma, kalau saya ada chance nak cakap atau komen...saya nak cakap..

1. I dun read MANGA/ Utusan malaysia online/ comics in office.

2. I dun play game in office.

3. I never take EL.

4. I dun read blog in Office..( I only open blog to klik nuffnang .. I never hv time to read blog during ofis hour.tq.)

5. I dun off my h/p while on leave.


So, now..bila dah dapat macam ni.mulalahh sy berfikiran BURUK macam ni..

- tak payah laa nk struggle sgt sampai weekend pon nak p ofis buat kije sbb bos suruh

- tak payah la nak layan panggilan telefon bos kalau dh malam2 buta..

- tak payah laa duk sebuk nak p amik tau kalau ada node offline tengah2 malam buta.esok ader...

- tak payah la duk kecoh kelam kabut penat tercungap2 naik bas p PMW berjaga malam slalooo

- tak payah la duk pening otak pikir pasal kijer kat ofis di rumah sampai terlupa nak buat air kat suami..


Sebab org lain tak buat macam tu pon leh dapat lebih baik. semua sama saja.

Sorry., mood kijer saya sudah hilang. Saya seorang yg makan hati sekarang,. Minggu ini adalah minggu murung.

Nasihat Suami

Fidaus marah. die cakap tak payah mengada-ngada nak wat kerja kat rumah lagi. Kalau penat jgn paksa diri pegi outstation. kalau cuti tak payah gatal nak layan call lebih2.dengar cakap suami pasni.kalau tak, berdosa.

Suamiku dah cakap macam tu sbb die tensen la tu.hehe.. Sebab dia saja yg tahu pasal diri saya & kerja

So sori lah bos ku lepas ni kalau bos suruh p outstation, kalau suami saya tak bagi saya tak pegi. Syurgaku di bawah tapak kaki suami, bukan tapak kaki bos.

Kepada bos2 atau bakal2 bos jemput baca nota di bawah:

VERY SHORT, MOST EFFECTIVE AND HOW TRUE...

30 second Speech by Bryan Dyson (CEO of Coca Cola)

"Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them - Work, Family, Health, Friends and Spirit and you're keeping all of these in the Air.

You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.

But the other four Balls - Family, Health, Friends and Spirit - are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it."

WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS AND LEAVE ON TIME. GIVE THE REQUIRED TIME TO YOUR FAMILY, FRIENDS & HAVE PROPER REST.

Bye!

Assalamualaikum..

Renung2 kan.., Selamat berAmal !!

Tuesday, March 2, 2010

Muhasabah Cinta

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku Butir-butir cinta air mataku Teringat semua yang Kau beri untukku Ampuni khilaf dan salah selama ini Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Monday, March 1, 2010

Happy Birthday Sister


Hari ini adalah Birthday adik saya, Aienull Fiezianee aka Kozi..

Birthday yang ke-23..sudah tua..

Saya ingat birthday dia sama dengan Bithday Rosyam Nor..

So, Happy Birthday.. Semoga hang menjadi lebih baik tahun ini(ucapan standard)..

Assalamualaikum..