Wednesday, January 28, 2009

diarrhoea

i got diarea last monday :(
xtau punca penyebab..tibe2 saje..
maybe becuz of the bbq nite's foods
or maybe sbb diarea adalah penyakit tahunan saya..,kerana dlm setahun sy mesti kena atlis 1-2 kali..
the reason is..; saya x boley makan pelbagai jenis makanan dlm 1 masa dlm kuantiti yg baanyak kot..tp kdg2 ok je..ntah la.
but the foods was yummie..ade udang tepong;sotong tepong;ikan tepong;ayam bbq;ikan pari;fries; wahhh begitu banyakk msk dlm perot sy..
chef of the nite mak mertua sy ;p dan tukang kipas ayam dan ikan adalah boifren sy dan anak buahnye..hihi..maybe sbb ayam tu la sy kena diarea.. :-/
ok tu je la cerita cuti sy..
salam :)

Tagged

Telah di tag oleh Kak Maz:
The rules: Link to your tagger and post these rules.List 8 random facts about yourself and tag 8 people.

(1) Born on 26th June 1984 - Cancer gurl (promote birthday)
(2) The oldest from 3 princess
(3) Dun talk much to whom in a group of "i dun feel comfortable" ; talk more with my very good frens ; talk a lot to my husband *bokk bekk bokk bekk*
(4) love pink;purple even the color dun suit me pfffllllll
(5) loyal
(6) like foods ; love to cook; love to eat; alwiz eat a lot even masa jadi Raja sehari dat day ..haha
(7) if i rilly want sumting i'll try to get it & will keep thinking;trying until i get it
(8) very concern bout my skin but..until now, the skin still worst.

I wanna tag these ppl :
(1) Beluberi
(2) Fiza
(3) Nurul
(4) Erna
(5) Hasifah
(6) Liyana
(7) Hazirah
(8) Alin



Gambar hiasan ;p

Wednesday, January 21, 2009

hal sofa

just a short update
semalam sesuatu yg kelakar telah berlaku di dalam rumah kami..
sumenye pasal sofar sogood tu..
sofa sepatutnya dihantar rabu iaitu hari nie..
tibe-tibe..
smlm sy blk lambat..kol 8 br smpi umah..
sblm msk die suh baca bismillah supaya ade rezeki dlm umah..hihi..sy pon baca..pastu buka lampu..wahhhh ader sofa...hihi..amat xcited..sy seronok sofa dh sampai..tp tibe2 rasa kelakar..
sebab sofa tu besar gedabak...
masa bli die kan duk dlm kedai yg besar.,so die nmpk biase..
tetibe die msk dlm umah kecik...die jd sgt besar sehingga memenuhi ruang..mcm gajah masuk dlm kete kancil..!
kiteorg gelakkan die..
pastu kiteorg berpikir mengubahsuai rumah itu..supaya..,nampak luas dan besar..haha
kiteorg angkat tv;angkat meja mkn yg seberat gajah tu;tolak almari..wahhh..penatnyerrrr hihihi..
last2 kiteorg dpt mewujudkan suasana yg bley laa sesuai..tp pemandangannye tak seindah asal..haha
tp xpe lah., asal sesuai..tp kiteorg nk tegelak takot bile ade owg dtg tgk sofa itu..mereka akan bertanya..awat besaq sgt sofa nii? =kiteorg tader taste..hahaha..takpelah..sofa itu tetap cantik di mata saya..hihi..
ok lah tu je./sebenarnye arini pon ada org dtg nk audit file..lg beberapa minit..malas dh nk pikir..dh sesak nafas..huhuhu
tatta..assalamualaikum

Monday, January 19, 2009

sofar sogood

Salam..
Finally, kiteorg berjaya beli sofa..;p after 2-3weeks duk survey, last2 beli jugak..as usual, sy sgt pening memilih brg2 rumah n sgt susah nk decide yg mane satu elok, yg mana biase2, yg mane x elok..tatau la..sume pattern mcm same je..,hehe..kiteorg bli sofa from sebuah kedai perabot yg sy terlupa nama die..yg penting it's not cavenzi becuz he hates cavenzi so much..sy pon tatau kenape., he said cavenzi tu berabuk;material x best;benci..haha..ape la...mcm bese,lpas bli satu2 brg die akan pulang dgn muka yg susah hati kerana wangnya sudah lari2..,tp xpe, lpas ni kiteorg bley stop beli2 sbb dh xde ape dh nk bli.,tgu dah kaya ade umah besar baru beli2 lg..hehehe...
wiken.,pegi Aquaria..hihi(baru nak pegi..)..seronok jumpa ikan.dh lama nk pegi tp asyik x jadi.,sbb asyik malas..tatau ape yg syok kat umah tp mmg syok duk umah dr kuar sana sini kepenatan..hehe..
semalam tgk juara lagu smpi kol 10kut pastu pegi new york sowang2., celik2 kol 1.30pg ade owg tgh tgk bola..tlepas tgk sape menang.,menci btol..nk tau sape menang kena berteka teki dulu.,upenye pakcik hussain yg menang ;p lagu ape pon tatau..xpenah tau pon..hehehe..
wiken ni.,yayy balik kampung..sy syok blk kampung x kire la perlis ke kuantan ke.,sume syok..raya cina ni kiteorg blk kuantan.,seronok leh jumpa budak2..hih,,pun ade kenduri kawen byk..kat perlis ade.,kat kuantan ade.,kat lain2 pon ade..tp pegi yg mane bley pegi je..huhu
lpas raya cina.,ade owg dr johor nk deting ngan sy..cik farah si budak kecik.,windu kut..;p hehe ok lah..sekarang benti tulis.,ptg ni ade miting dgn Tellabs.,kena ganti bos..kurang suka,tp kena jugak..iskkk..huhu
ok tatta..
Assalamualaikum w.b.t

Wednesday, January 14, 2009

edisi skema

the lady with 2oo9 resolutions nampaknye begitu bizi..;p
last week sgt bizi menyiapkan file2 project yg nk di audit..& smlm file sy telah di audit & rupenye sgt banyak yg xcukup=file tak complete..huhu
so after auditing tue., the lady with 2oo9 resolutions comes out with the new resolution or extra resolution iaitu mahu menjadi seorang pekerja yg smart= pekerja yg teratur dan tidak pening.
& pagi td saya dtg ofis dgn semangat yg berkobar..sy dh berjaya masukkan sume document2 mengikut file masing2 yg sy create sendiri...so skrg meja sy sgt kemas berbanding dulu..hihihi..
besides, sy sgt gembira kerana projek2 under saya samada new node atau re-engineering sumenye berjalan lancar dan boleh complete before due date berbanding thn lpas asyik terlepas RFS..hihi..
so january dh hampir nak habis..lg 2weeks je..calendar dh full kena conteng..,full of activity..i mean activity2 kerja di central&northern tp 1 site pon sy tak turun..kerana sy sgt malas dan tak nak tinggal org rumah..(die tinggal sy xpe..^_^ sy isteri mithali) hihi..tp february kena kot kuar jalan2 di utara.,jadi engineer kejap..mau kumpul duit byk..nk p holiday..hihii..
ok lah..mari benti tulis..
assalamualaikum...

Wednesday, January 7, 2009

the lady with 2oo9 resolutions

Just a short resolutions .. malas nak tulis 100 lines, at the end 2 baris pon x dpt achieve..hehe..biase lah ppl alwiz xcited in d beginning..neway my dis year resolutions..

..as ‘me’…

get my driving licence asap!
bkerja lebih for my skin(nk bunuh jururawat)
throwww away/hindari sifat2 mazmumah
positive thinking
confidence n talk more to ppl

..as a wife…

be rajin.,rajin mengemas/rajin mencuci..hihi insyaAllah
soft dan tidak melawan ;p
get a baby..insyaAllah,,Amen
nak cari cuti dan pegi honeymoon..hehehe

..as a muslimah…

memperbanyakkan amalan sunat
berpakaian sopan slalo..insyaAllah mari berdoa
menambah ilmu


ok dah., banyak la pulak…but kesimpulannya 1 je., I just wanna be a better person., a better wife., a better muslimah & hopefully sume2 di atas boleh dicapai..may the new me be a better me..& u too..insyaAllah..

*esok2 sy akan keluarkan mind map..hihi

Monday, January 5, 2009

Hari Assyura


Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, “Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam”. (Sahih Muslim)

Dari Ibnu Abbas r.a. katanya, ketika Nabi s.a.w. tiba di Madinah, Baginda melihat orang Yahudi berpuasa pada hari Asyura. Nabi pun bertanya, “Hari apa ini ?”. Jawab mereka, “Hari ini ialah hari yang baik. Pada hari ini Allah melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya”. Sabda Nabi, “Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa”. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari Asyura. (Sahih Bukhari)

Dari Abu Qatadah Al-Anshari r.a. katanya Rasulullah s.a.w. ditanya orang tentang puasa hari Arafah (9 Zulhijjah). Jawab baginda, “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang”. Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari Asyura (10 Muharram). Jawab baginda, “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu”. (Sahih Muslim)

Dari Aisyah r.a. katanya “Biasanya orang Quraisy pada zaman jahiliah berpuasa pada hari Asyura dan Nabi s.a.w. pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga”. (Sahih Muslim)

Dari Salamah bin Akwa r.a. dia menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w. mengutus seorang lelaki suku Aslam pada hari Asyura dan memerintahkan kepadanya supaya mengumumkan kepada orang ramai, “Sesiapa yang belum puasa hari ini hendaklahlah dia berpuasa dan siapa yang telah terlanjur makan hendaklahlah dia puasa juga sejak mendengar pengumuman ini sampai malam”. (Sahih Muslim)

Dari Ibnu Abbas r.a katanya, ” Penduduk Khaibar berpuasa pada hari Asyura dan menjadikannya sebagai hari raya, dimana wanita mereka memakai perhiasan dan pakaian yang indah pada hari itu. Lalu Rasulullah s.a.w. bersabda, “Puasalah kamu pada hari itu”. (Sahih Muslim)
Rasulullah s.a.w. bersabda; “Berpuasalah kamu pada hari ke sembilan dan sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.” (Riwayat Al Baihaqi)