Sunday, February 28, 2010

Selamat Pengantin Baru Nana & Amar

Sabtu lepas pegi kenduri kahwin...dekat je..kat Saujana Impian,Kajang...


pasangan pengantin ni adalah kawan adik saya tapi sy kenal pengantin perempuan ni sebab penah sama2 klas aerobic masa kat mmu dulu..hehe..
dulu die berisi sket..skrg dh slim shady comell..
Nampak ramai bebudak MMU kat majlis ni..

& sy jumpa kwn saya jugak cik hasifah..kwn seofis advancetc dulu..tp lupa lak nk amik gamba..

Makanan kat kenduri sangat banyak jenis lauk. Nasi putih, Nasi Beriyani, Daging masak sedap, Dalca, Acar Buah, Udang+Tempe Goreng, Tapai, Buah2 & Ayam Golekk gituuu.. Sume sedapp..kenyang Alhamdulillah..
sampai2 je nampak ayam golek dulu...yummmyyy


kami bersama pengantin



adik saya & rakan2 bersama pengantin

selamat pengantin baru..semoga kekal bahagia selamanya..

Assalamualaikum

Friday, February 26, 2010

12 Rabiulawal 1431 Hijrah


Bacalah dengan nama Tuhanmu

Rasulullah S.a.w meninggalkan untuk kita, kalam Allah yang berupa mukjizat serta sunnah yang jelas. Dengannya kita mampu memandu diri dan manusia untuk mengendalikan kehidupan menurut gaya dan matlamat yang diredhai Allah.

Kedua-duanya jika dijadikan panduan dan pedoman sepanjang kehidupan, nescaya hilang kesedihan dan ketakutan. Keduanya bakal menjauh kerana kecintaan kepada Allah dan RasulNya. Dunia dan isinya tidak lagi mampu mendapat tempat untuk perasaan itu. Tatkala itu, hidup dipenuhi rahmat Allah dan ketenangan hakiki.

Segala masalah duniawi bakal terasa begitu kerdil, masalah berkaitan dunia yang sering menekan jiwa pasti mampu diselesai. Namun kekuatan tidak akan mendatang tanpa latihan dan kesukaran memperolehinya. Namun hasilnya adalah satu hati yang dilindungi oleh ketaqwaan dan keimanan yang tulus. Sukar diganggu gugat oleh dunia yang sementara.

Oleh Zaharuddin.net

Salam Maulidur Rasul

Sunday, February 21, 2010

Cuti Raya Cina

Salam..
lama sudah blog tak berupdate..tensen2..hehe..

ok cuti raya cina haritu balik kuantan..
seronok balik kali ni..semua ada.yang penting semua budak ada .. seronok layan budak2 bley hiburkan hati..hehe...

kiteorg gerak balik sabtu pg.plan awal nk gerak jumaat ptg lpas kije.nk cau cin cau awal..tp fidaus tetibe ade kije urgent smpi mlm plak tu..pastu tensen..malas gerak mlm tu tanak jumpa yjam..makanya kami pulang terus ke umah tido lpas makan secret recipe..malam tu plak tetibe sy rasa secret recipe x best..sebab saya kempunan shepperd pie tp takder plak langsung makan yg lain langsung jd tak besh.

Esoknya sabtu saya gigih bangun kol 430pg..siap2 dgn pantas pastu kejut fidaus..cepat2 pastu gerak 540..subuh kat jalan saje...sampai kuantan kol 10 cmtu sbb byk kali benti..hehe..tp x tensen sbb jln x jam..

BBQ

Esoknya ahad aktiviti biasa saje melepak sambil melayan kanak2..cuma malamnya ada bbq bakar2 ayam diketuai fidaus dibantu oleh budak2..ada ayam hitam legam; ada ayam jatuh kat rumput;sume dieorg buat haha..saya tolong makan.yg penting ayam 4 ekor habis licin di akhirnya.sedap lazat hasil rempah ratus mak mertuaku..hehe ;p

Pantai Sepat

Esoknya Isnin kami bgn pagi pergi berkelah di pantai sepat.makanan disediakan oleh MIL dan akak2 iparku.. saya jugak tlg makan saje.sungguh buruk..:(
pegi pantai tak mandi.lelaki2 & budak2 saje yg mandi,.air pantai itu kotor.bley nampak coklat warnanya.tp persekitaran tempat tu nampak cantik.ada pokok2 dan rumput best.pantai pon best cuma air laut tu buruk & ombak besar.takot tgk dieorg mandi2..




fidaus & kanak2 bermain pasir



nurul syuhada yg suka mengamuk..

xnak pakai baju kalo bukan baju upin & ipin

Una & Oni

2 budak nie anak buah kesayangan saya.hehe.bley plak pilih2 mana nk syg.xpe, bkn anak sendiri..kalo anak sendiri xley pilih2..anak org bley pilih2..
saya paling syg una.nama die nurul husna.kalo kat kl sy slalo igt die..slalu suh fidaus pegi klang nk jumpa una tp die x pegi pon..


una ni paling nakal tp sy suka berbual ngan die.
malam tu kol 1 pg kiteorg tgh siap2 nk tdo tp still main game kat fesbuk lg.tibe2 una ketuk pintu bilik.."una datang nii...".,punye la kuat die ketuk pintu.sy pon suh fidaus bukak je.die masuk berbual.tanye tu tanye ni.nak tgk ikan la; nk tgk kuda la ;nk tgk barbie la; nk tgk diamond castle laa..macam2..smpi dkat kol 2 layan2 dh ngantuk suh die p tido je..die nk tido situ.."nak tdo ngan mak andak lahh.."..hehe.. last2 tpaksa tipo die ckp bilik ni ada pochong kena tido bilik sendiri.,br die p tdo bilik die..hehe.die paling takot pochong.kalo die degil buat jahat panjat meja kusi ke saya ckp je pochong dtg kang.terus jd baik..senang je nk suh die jd baik.



nurul husna(una) makan roti canai kuah kari..

oni ni byk ajar saya main game budak2 seperti main sembunyi2.haha.tetibe sy jd budak.seronok main ngan die.die ni seorang budak yg matured nk dibandingkan dgn una.die dh pandai berfikir berbanding una yg keanakan.tp dieorg sama umur. sy syg die 2 org; sy slalo windu die 2 org bile blk kl.. ;(



nurul syazwani(oni) bermain pasir...

Char Koey Teow

Malamnya fidaus nk tunjuk kehebatan buat char koey teow.biasala wat char koey teow goreng sket2.satu pinggan satu pinggan...nk wat 1 pinggan 45 saat je..koey teow yg 1st kurang menjadi sbb disaksikan ramai org..sbb sume teruja nk tgk die masak.die pon buat x jadi..sbenanya jadi je..tp die yg pasan cakap x jadi la hape la..pastu merajuk.mengamuk.xnak wat lg..hahaha..pastu dh sumer org pegi baru die sambung goreng balik.habis sy pon kena halau..kena marah sbb kteow no 1 kurang jadi..tp kteow ke 2 & seterusnya menjadi & sedapp...semua puji...abg die yg paling kuat komplen pon puji walaupon sblm makan die dh sound awal2 "kalau daus buat tetap tak sedap..kalo sedap pon aku ckp x sedap..." tp lpas mkn x sangka die ckp sedap..haha..fidaus pon kembang & tak majuk lg..kelakar.

ini rupa koey teow die.tp gamba ni amik masa wat kat umah kl..


Outstation






Last day kat kuantan iaitu hari rabu semua budak dh xder.. kami keluar bandar kuantan.pegi masuk duit kat asb. lepas tu......
saya dpt sms.. yg membuatkan mood sy hilang.. "u pegi pmw kat beseri ye esok.." esok adalah khamis.pmw adalah malam.beseri adalah di perlis.sepatutnya saya hepi sbb bley blk kampung halaman.tp sy x hepi sbb kena blk tergesa sbb sabtu pg sy ada hal penting di kl.pastu sy reply sms memberi seribu alasan.,ckp rushing la bla2..memang pon..die reply "g naik flight ler..."makanya sy xley jwb ape2..
sy bercadang nk tipo die ckp sy pegi walhal sy xpegi.maka nekad p kije khamis pg.skali tgh hari die boleh msk ofis lak.pastu marah sy sbb ape ntah..mood hilang rasa nk nangis.die suh staff yg sowang tu turun beseri. maka sy membuat keputusan mengikut die naik kete.kol 2 kami gerak.,sy sms je fidaus cakap p perlis sehelai sepinggang.ni penat tahap gaban.smlm br sampai kl.kenape xnaik flight? flight adalah mahal.. sama je kang sampai kat alor star xder org amik..semuanya memenatkan. pegi je la. sape nk bg 1000 hanya dgn p travel ke perlis. dlm otak ckp camtu ..think positive. dlm hati bergelora tensen. duk lg dlm kete 6-7 jam.sampai perlis kol 1030mlm ..makan jap kat umah..1130 kuar p kije...siap kije 330 pg..smpi umah 4pg..tido.bgn esok..kol 10pg gerak p penang.kaki ku bagai nk lucut .sama je macam org pandu kete.lenguh gak.akhirnya sampai umah kl kol 11mlm gak.penat tahap gaban.

ok itu saje cite cuti raya cina.

sekarang sy tgh gundah gulana.sebab kena hadapi sesuatu esok.takot.
doakan sy berjaya.



salam.

Friday, February 12, 2010

Why I Like It Longer

I write this entry just because I want to win an LG BL40 Chocolate Phone.


OK itu hanya Introduction. Mari mulakan cerita tentang LG phone yang panjang ini.
ENGLISH say "Why I Like It Longer?" ; MALAY say "Kenapa saya suka Ia Lebih Panjang?"
Ke dua-duanya adalah soalan yang sama & jawapannya .....

Berikut adalah situasi-situasi yang menyebabkan saya menyukainya lebih panjang:-

Situasi (a)
Kalah dalam pertandingan Lumba lari 400m di sekolah saya(Ok ini tiada kaitan dengan LG Phone tapi ada kaitan dengan panjang). Puncanya adalah kaki pemenang itu adalah lebih panjang dari kaki saya.
(ini hanya gambar hiasan)

* Situasi 1 dan seterusnya ada kaitan dengan handphone dan panjang.

Situasi 1
Berehat di Starbuck pada hujung minggu adalah aktiviti mingguan kami. Biasanya saya melayari blog kawan2 menggunakan 3G phone saya jenama XXX. Memang tidak puas bila melihat tulisannya kecil,sidebar nya pun tak nampak,perlu scroll dan scroll lagi untuk lihat skyscraper Nuffnang.Leceh kan!

Situasi 2
Ketika outstation saya selalu 3G dengan suami saya tapi mukanya sangat kecil & tidak jelas dilihat. Memang tak puas lah tengok di skrin.

Situasi 3
Saya pun suka sms tapi letihnya nak tekan2 keypad tu. Memang la ada QWERTY keyboard jugak, tapi begitu sempit ruangnya, nak tekan pon tak selesa.Huruf rapat-rapat sangat.Maklum la ruang kecil sebab handphone pendek.

Situasi 4
Hanphone saya pendek tapi gemuk. Ia tidak selesa diletak di dalam poket.Ia juga tidak sedap dipegang.

Cukuplah dengan beberapa situasi buruk di atas membuatkan saya mencari sesuatu yang lebih baik; Ya, mencari handphone terbaik; handphone yang boleh masuk dalam poket saya tapi tak nampak; handphone yang saya boleh lihat gambar dengan lebih jelas; handphone yang boleh ganti notebook saya sebab saya tak boleh bawak notebook saya ke semua tempat.

I want my handphone to be longer when I watch this video:



Ya, saya menemui penyelesaian untuk setiap masalah di atas.


Solution 1
Dengan skrin yang lebih panjang ini, saya & para pengguna LG BL40 pasti teruja kerana kami tidak akan pernah merasa yang kami sebenarnya menggunakan handphone. Melayari internet menjadi lebih mudah dengan skrin berkelebaran 4 inci ini.
Ok, lagi satu paling best saya tak perlu scroll untuk lihat keseluruhan laman web itu dan saya boleh update blog di mana-mana saja.




Solution 2
Skrin panjang dengan resolusi 800 x 345 pixel ini membolehkan saya melihat wajah suami saya & wajah sesiapa sahaja dengan lebih jelas ketika kami 3G. Gambar-gambar yang diambil juga akan kelihatan lebih jelas. Tidak tipu kalau saya katakan saya juga boleh menonton AVATAR dengan menggunakan LG BL40 kerana pemandangannya hampir sama dengan saya menonton di LCD atau di cinema.


Solution 3
Handphone panjang ini memiliki QWERTY keyboard yang lebih luas ruangnya dan lebih selesa ditekan, lebih bagus & lebih mesra. Sekarang menaip SMS bukan lagi masalah malah boleh juga membalas email dengan pantas. Nak copy & paste pun begitu mudah, hanya gunakan 2 jari. Wanita berkerjaya seperti saya sememangnya memerlukan kemudahan ini, senang balas email bos & boleh juga 'cc' ke staff yang lain. Sedang tidur pun masih boleh balas email dengan cepat.


Solution 4
Sudah tentu saya juga akan lebih selesa berjalan walaupun handphone di poket kerana handphone panjang ini sangat kurus & ringan; tidak berbonjol; yang penting ia sedap dipegang.


Sekarang, adakah anda setuju jika saya katakan handphone yang lebih panjang sebenarnya adalah lebih baik. Ya, sentiasa lebih baik.
Photos more Crisp; Videos more true-to-life; Games more dynamic; Documents more Readable.. So, what else do you want?

Let's the conclusion be like this----> Longer is always better.

OK, mari kaitkan dengan kenyataan ini:
Semua orang mahu hidup lebih panjang. (Live Life Longer). Tetapi tidak ada orang yang mahu tua.

LG BL4o Chocolate is Longer, slim, & young (because it is always sexy).

That's Why I Like It Longer.


Monday, February 8, 2010

Happy Birthday

Hari ini adalah hari lahir kawan baik saya..(ayat skema)
Dah lambat saya tulis entry birthday wish sebab birthday die 8 Feb..skrg dah nak masuk 9 Feb..
Tapi takper, saya dah wish dah pagi tadi..hehe

nah amik lagu heppi birthday yg dinyanyikan oleh anak2 kucing awak yg banyak tu...


saje saya letak gamba2 lama masa kami muda remaja.seronok jugak zaman belajar dulu..skrg rasa windu pulak..tp semua pon dh jadi kenangan yg tak boleh kite lalui balik di masa depan..

heee..masa ni dalam lecture hall..kami slalo duk sama bergosssipp..hihi

ini adalah hari yg memalukan sebab kami adalah serupa from head to toes tanpa dirancang...maka kami masa ni terpaksa p makan kat food court lama yg x sedap tu sbb xnak jumpa ramai org...haha


saya sgt kuat time ni..sbb dpt angkat org kurus tp berat...muaz sgt takot kalo2 faiza jatoh...:p

heyy kami menggedik buat aksi org kawenn...skrg 2-2 owg dh kawen..hehehe

ni pon sama aksi org kawen atas pelamin..hahaha

semua ni gamba lpas fyp...tgh bahagia..


ooo.. ooo... ni gamba tak patot tunjuk...:P die sgt gedik memeluk sy..mcm org bercinta..=))


neway., hepi 26th birthday nur faiza ishak aka fiza aka fizz??..hehe..x sangka kita dh tua :P
Semoga sentiasa bahagia.,murah rezeki.,panjang umur..,.. :)

Salam.

Sunday, February 7, 2010

3 Stages of Life

Teen age:

Have Time + Energy …but No Money



Working Age:

Have Money + Energy …but No Time



Old age:

Have Time + Money …but no Energy

Friday, February 5, 2010

Happy Weekend


Salam.

Esok weekend. Saya happy sebab tak yah bangun pagi pegi kerja.Yayy..
Tapi saya tak der la hepi sgt sbb saya kena wat kerja jugak.remote dr rumah saja tp still kena struggle utk siapkan sebelum isnin. tolong bos yg bizi. bulan depan boleh dapat bonus lebih.tak pasal2..hehe saje je.

saya dah beberapa hari tak update blog.sejak pindah.entry contest tu pon curi wat kat ofis.saya tak suka update blog kat ofis sebab saya konon2 bizi.
saya tak update blog sejak pindah sebab rumah baru tak dapat wireless! sebenarnya wireless tu utk satu apartment ni. tapi rumah baru tak menghadap swimming pool makanya tak dapat wireles.ntah hapa2..x power punya wireless. btw rumah baru menghadap jalan.x best kan.kalo dulu,leh tgk air pool tu.tenang sket.

sekarang saya guna celcom broadband adik saya. dia beli semalam sebab tak tahan hidup tanpa internet(sebenarnya tanpa farmville)..wahaha.
kami pulak akan menyusul kemudian.esok2 beli ; sekarang test dia punya dulu.nampak macam ok.

sejak pindah rumah baru mood mengemas hilang.baju satu pon tak basuh lagi.washing machine takder!! haha.kena tonyoh baju sendiri.tunggu wiken je la basuh.esok la tu.gas pon takder! makanya tak masak.fidaus cakap takyah beli dulu.bagus la makan luar hari2..nene nene...
peti ais pon tak der.miskin kan kami.tapi kami sihat sebab minum air panas hari2..kikiki...;p
fidaus cakap tanak beli ape dah sebab nanti kena pindah angkut2.hari tu lepas pindah,penat tahap gaban. saya punya tangan serupa nak lucut2, 2-3 hari baru baik.guard kat bawah semua kenal kami.sebab kami ulang alik dr blok e-blok d angkut macam2.siap die ikot;agaknye die igt kami pencuri.barang terakhir yg saya bawak adalah: basikal + penyapu + mop. adik saya gelak terbahak2. fidaus ngejek2. upenye dieorg cakap saya macam cleaner. kesian. dah la busuk;baju pon buruk; bawak pulak basikal penyapu dan mop.memang mcm cleaner la.

lagi satu.,,kami tak tgk tv.sebab xder astro.asyik tgk dvd je la.esok nk p cari astro sebab fidaus dah tensen tak dapat tengok bola..(...& tgk raja lawak)...

ok itu saja update untuk hari ini.
saya selesema sebab kena habuk kat mana ntah.tekak pon sakit dh.
ok lah,selamat malam.

assalamualaikum

Tuesday, February 2, 2010

SNAP VIA MIRROR CONTEST

SYARAT-SYARATNYA:

1) Copy & paster banner contest kat atas tue kat sidebar blog uols... pastikan link yang tepat ke entry contest ni. - DONE

2) Jadi follower untuk blog DARI KACA MATA YANG BERBEZA & Q-FIRST BOUTIQE - DONE

3) Pastikan jugak add blog DARI KACA MATA YANG BERBEZA & Q-FIRST BOUTIQE kat blog list uolss. - DONE

4) Buat entry berkenaan "SNAP VIA MIRROR CONTEST" dalam blog uolss ngan tajuk entry tersebut. -DONE

5) Upload hanya 1 KEPING pixel kowunk samada sowunk atau ramai-ramai yang di 'snap' melalui cermin dengan gaya yang teramat kreatif lagi inovatif. ~CIK BLOG x kisah kalu uolss nak edit gambar tu macamna untuk bagi cun tapi pastinya gambar asli lagi tulen~ inilah gambarnye..dh penah upload kat blog sblm ni.sy suka gambar ni sbb saya seperti ada kembar..hehe

6) Wajib memberi cadangan secara ringkas lagi padat untuk kedua-dua blog CIK BLOG untuk lebih menarik di masa hadapan.

a)  DARI KACA MATA YANG BERBEZA

-Penulisan Cik Blog menarik & ayat2 yg digunakan juga klasik.,pendek kata blog yg menarik & berguna cumanya layout/background cik blog agak memeningkan kepala kerana -pertama: warnanya terlalu striking (cuba guna pink lembut sket) ehehhe... ; kedua: kenape perlu tukar2 warna tulisan ye. warna tulisan yg striking juga menyerabutkan pembaca. itu saje.

b) Q-FIRST BOUTIQE

-ok.blog ni dah ok. cara-cara pembelian juga semuanya jelas. ini adalah blog butik yg cool & menarik perhatian pembeli. Lagi sekali, mungkin background boleh diperbaiki.

7) Sila tinggalkan komen di entry ini untuk memudahkan CIK BLOG buat semakan uolss yang joint contest ni k.

8) Hadiah semestinya sangat gempak yea fwens...

  • Tempat pertama; Barang bernilai RM50++
  • Tempat kedua: Barang bernilai RM40++
  • Tempat ketiga: Barang bernilai RM30++
* Sekiranya penyertaan meriah...hadiah bagi top 5 akan diusahakan. Insyaallah. CONTEST INI BERMULA DARI HARI INI, 8 JAN 2010 hingga 8 FEB 2010. CEPAT....JOINT BAGI QHAMAI.