Monday, June 23, 2008

aku terima nikahnya

Melihat perkahwinan sebagai medan untuk memberi akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yang tidak berkesudahan.

sabtu lepas, seperti yg dirancang saya dgn my (hausmate sy) pegi jln tar hehe..cari kain.,nk buat baju raya.padahal puasa pon belum..hehe..kiteorg tak pegi berdua je, jumpa dgn kazen my, ayu n akak die yg sama la jugak nk cari kain. wahhh sy pening tgk kain byk2.,last2 sy bli kain yg sama dgn my.,mmg tu pon yg sy nak..tatau.,sy mmg macam tu.,kalau saya nak yg tu., xyah la nk tunjuk yg lain..cantik mcm mane pon yg lain saya tetap nak yg 1st sy cakap nak. ekceli last week my blk umah tunjuk kain2 die br bli..sy bekenan 2 pasang drpd beberapa yg die bli.."wiken ni my bwk pegi kdai tu.,ade byk lagi pilih nk yg mana" hehe..bley la pilih tp hati sy dh nak yg tu dah..pastu sy pon bli lagi 3pasang kain pink utk adik2 n kazen sy yg sowang tu utk dieorg pakai kenduri sy nnt.bli jugak kain utk mama..lagi, borong tudung 3 helai..patsu sy bekenan jubah..cantikk tp sy x bli sbb duit dah kehabisan..hua..tunggu bulan dpan..

ape die aku terima nikahnya.,post title sy arini..sy dh jumpa buku tu.kalo x silap last 2 months kot.,adik tunang sy ade bitau sy psl buku ni yg baru kuar..die ckp elok utk org yg nak kawen..sy ade jugak cari tp x jumpa..ni baru jumpa.,saya..suka buku ni.belum habis baca lg.sy ni jenis yg baca buku tebal lambat sgt nk habis.,kdg2 sy x faham so kena ulang2 sampai phm baru baca yg seterusnya.tp buku ni senang faham.,mungkin sbb diolah dlm gaya santai buat sy syok baca dan sy faham setiap apa yg ustaz ni nak sampaikan wpun cite die pendek dan ringkas.pendek dan ringkas tp padat..

saya tulis satu part yg sy suka., Hadis Nabi SAW yg sume org biasa dgr tp sy x rasa sume org faham..
"PEREMPUAN ITU DINIKAHI KERANA EMPAT PERKARA:kerana hartanya,kerana keturunannya,kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihkah yg memiliki agama, nescaya sejahteralah hidupnya"

Lelaki disuruh memilih yg beragama,.tetapi dlm buku ni ada diterangkan supaya jangan disempitkan maksud mencari yg beragama.ader kwn2 perempuan sy penah cakap kat saya., kita ni xcukup baik utk die.die tu lelaki alim baik2.,manalah nak perempuan mcm kite.mesti die nak yg pakai tudung labuh..sy slalo ckp kalo yg baik hanya nak yg baik.,sapelah yg nk bimbing yg kurang baik ni.yg kurang baik ni pulak x semestinya kurang pendidikan agamanya.,yg baik pulak x semestinya tahu sumenye..,
sy amik sikit tulisan Ustaz Hasrizal nie.,
Maka janganlah disempitkan maksud mencari yang beragama itu hanya pada mereka yang berlabelkan 'jenama TAHU agama' tetapi apa yg lebih penting ialah mereka yg MAHU dan terbukti pada perbuatan hariannya dia sentiasa berusaha menuju MAMPU.
Dia mungkin seorang ustazah.
Dia mungkin seorang jurutera dan doktor.
Dia mungkin bertudung labuh.
Dia juga mungkin belum bertudung, tetapi sentiasa mencari jalan untuk menuju kesempurnaan kebaikan. Dia seorang yang membuka dirinya untuk dibimbing dan diajar. Seorang yg "teachable".

Tentang relationship.,sy suka bab Cinta antara Planet. ...'lelaki itu sembilan logik dan satu emosi;perempuan pula sembilan emosi dan satu logik..' recommend from ustaz .. buku bertajuk 'Men are from Mars, Women are from Venus' .. tengok tajuk die pon sy tahu mesti menarik..xtau la skrg ni sy cenderung nak baca buku nak tahu apa yg saya tak tahu., xcukup setakat apa yg sy tahu skrg..,i love my relationship so much.;sy sgt takot dgn kerosakan relationship..banyak yg sy kena amik tahu. tadi kebetulan lagi., teman my pegi mph.,die nak cari buku die..sambil2 tgu die saje rayau2.,skali jumpa section relationship.tupp dpan mata je jumpa buku tu..hehehe..nk bli nk bli tp xde duit dah.. lalala lg 3-4 hari besdei sy., seseorang.,seseorang tlg belikan hihi..thank you.

2 comments:

videL kuchiki said...

hai makcik busuk.
saya ialah ade buku 'men from mars,women from venus' tersebut. tp, tak pernah abis bace 1 chapter pon kerane saye ialah pemalas.
jike ingin pingjam, sile ke teratakkuh.
sekian, time kasih.

theFgirl said...

wahh..kamu ade buku itu..jika saya berkehendak..saye akan cari kamu..hihihi.,sangkiyuu(versi kamu)