Thursday, March 4, 2010

Kemurungan

I am so upset with the result. I mean the KPI. I dun feel shy to tell everyone I got the lowest for last year's performance bcuz I know I'm NOT the one who deserve that. lantak lah org nak cakap ape tapi saya tahu, kalau pon saya punya performance buruk tetap ada org lg buruk dr saya. The AGM give a few reasons to calm me down?

iaitu..

Kita semua work in team.Semua buat kerja sama2.Semua did a very good job.bila GM suh saya pilih, saya cakap unit saya takder org dapat 2..tapi HR x accept..mesti bagi 1 org..so bila kena pilih macam tu memang sesuatu yg sgt sukar bg sy. biasanya kita akan pilih staff yg paling junior atau yg tua2 dah nak pencen.dalam unit kita mmg xder yg tua.yg junior ada beberapa.yg lain dah pernah dapat 2.,& u belum dapat.....

ok..I accept.

the other manager try to make me happy with the result...

i bagi nama lain...____ tp GM cakap dia dah penah dpt 2. & kalau yg ada dpt 2 berturut2 nnt HR query...susah pulak..

So...no other choice.

-Pilih lah saya-

Hey a VERY TOP management., do u think it's fair enough? YES everyone pernah dapat 2.. tapi dieorg dpt masa dieorg tgh OJT ataupon still dlm contract. I'm permanent staff. the result effect my increment.my bonus..

saya tak sepatutnya cakap macam ni.,tp ini blog saya. hak saya utk merungut di sini.,sebab saya tahu saya tak akan merungut di luar. saya seorang yg boleh menerima kenyataan. saya percaya pada rezeki. Tahun ni bukan rezeki saya. saya tak kisah pasal tu.

Cuma, kalau saya ada chance nak cakap atau komen...saya nak cakap..

1. I dun read MANGA/ Utusan malaysia online/ comics in office.

2. I dun play game in office.

3. I never take EL.

4. I dun read blog in Office..( I only open blog to klik nuffnang .. I never hv time to read blog during ofis hour.tq.)

5. I dun off my h/p while on leave.


So, now..bila dah dapat macam ni.mulalahh sy berfikiran BURUK macam ni..

- tak payah laa nk struggle sgt sampai weekend pon nak p ofis buat kije sbb bos suruh

- tak payah la nak layan panggilan telefon bos kalau dh malam2 buta..

- tak payah laa duk sebuk nak p amik tau kalau ada node offline tengah2 malam buta.esok ader...

- tak payah la duk kecoh kelam kabut penat tercungap2 naik bas p PMW berjaga malam slalooo

- tak payah la duk pening otak pikir pasal kijer kat ofis di rumah sampai terlupa nak buat air kat suami..


Sebab org lain tak buat macam tu pon leh dapat lebih baik. semua sama saja.

Sorry., mood kijer saya sudah hilang. Saya seorang yg makan hati sekarang,. Minggu ini adalah minggu murung.

Nasihat Suami

Fidaus marah. die cakap tak payah mengada-ngada nak wat kerja kat rumah lagi. Kalau penat jgn paksa diri pegi outstation. kalau cuti tak payah gatal nak layan call lebih2.dengar cakap suami pasni.kalau tak, berdosa.

Suamiku dah cakap macam tu sbb die tensen la tu.hehe.. Sebab dia saja yg tahu pasal diri saya & kerja

So sori lah bos ku lepas ni kalau bos suruh p outstation, kalau suami saya tak bagi saya tak pegi. Syurgaku di bawah tapak kaki suami, bukan tapak kaki bos.

Kepada bos2 atau bakal2 bos jemput baca nota di bawah:

VERY SHORT, MOST EFFECTIVE AND HOW TRUE...

30 second Speech by Bryan Dyson (CEO of Coca Cola)

"Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them - Work, Family, Health, Friends and Spirit and you're keeping all of these in the Air.

You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.

But the other four Balls - Family, Health, Friends and Spirit - are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it."

WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS AND LEAVE ON TIME. GIVE THE REQUIRED TIME TO YOUR FAMILY, FRIENDS & HAVE PROPER REST.

Bye!

Assalamualaikum..

Renung2 kan.., Selamat berAmal !!

8 comments:

fio said...

suke speech CEO tuh. :D takpe aienull, i think they will feel guilty pon. ade la sket walaopon sket. huhu

Anonymous said...

kalau kena tentukan juga sesiapa akan dapat yang terendah lebih baik abaikan saja sistem KPI yang dilakukan...its NONSENSE N NOTHING...seseorang tak boleh dapat point 2, dua kali...nanti masalah...kalo mcm tu...sapa2 yang dah dapat 2, x payah keje dah utk tahun depan sebab confirm x dpt 2 lagi...kalo semua layak dapat baik,tapi pihak atasan nak juga yg dapat rendah...so what function KPI...semua tu ngarut jer...actually pihak TM nak jaga duit...sebab tu kena ada quota...kalo ikut je KPI...dah semua OK...semua pun dapat average yang terbaik...buat sangat sistem KPI tapi tak gunakan pun...masih nak wujudkan diskriminasi dalam keje...sbb pekerja baru...kena dapat rendah...

kak maz said...

walaupun i tatau ape tu point 2, tapi rasanya memang totally unfair..sangat mengarut dan tak berasas.

I agree.. dun stress urself too much on work.Keje ni mmg x kan habis.. so, time keje..keje, time cuti..cuti.. jgn pikir keje :D

mIzzb3rrY said...

iskh..mengong gile bos camtu..tak adil okeh guna alasan camtu..abis tuh kalau keje elok..tp sbb tak penah dpt 2..so kena letak 2 la..i tak tau ape beza 1 ngan 2 tuh..tp tak adill..ikut ckp suami pls..

A.F.A. said...

iqa & anon: tq sbb prihatin..:)

k.maz& belu: tq..point 2 tu mcm kira 2 bintang la..ada 1 sampai 5..1 sgt teruk, 5 sgt bagus.dlm 1 unit, kalau ada org dpt 5 mesti kena ada org dpt 1..kalau ada org dpt 4, mesti ada org dpt 2..yg lain semua 3..w'pun semua buat kerja sama, tp kalau ada yg perlukan 4 utk naik pangkat sebagainya bos akan bagi pd org tu...so terpaksa la kena cari org yg dpt 2 tu.
i x salahkan bos..cuma sistem tu bg i adalah sistem bodoh.hehe.

neway i dh tak emosional pon.

sophea said...

lor..aibol...tu lah keje dgn TM tu mcm keje dgn kerajaan..x yah keje kuat sgt...buat mcm mane pon..kene tgu turn nk naik pangkat atau bonus..Samalah saya dekat sini...dari dapat silver bos turunkan ke bronze, terus tak merasa bonus tahun lepas...jgn keje stress stress..keje 8 to 5 , monday to friday then, ignore all calls from bosses...the time will come bile kita dh jadi bos...org bawah plak rasa ape yg kita rasa skang.. ala...mcm kt sekolah dulu..kes ragging kan.. sama lah tu... :P...muah....sayang aibol...jgn murung2

A.F.A. said...

hehehehe..tq obink..
kamu pun sama ke...cian kita kan.. x sabar nk jd bos..haha...

ye lah ..owg x murung lg.muah kamu jugak ;)

ReD DReaM said...

aienull, sy simpati ngan awk, tk patut tul mereka wat camtuh utk jaga kepentingan mereka :-w